Ervaringen van een alumnus | Strategisch Leiderschap

Jan Sallevelt

Deelname aan de leergang Strategisch leiderschap was voor mij een voorrecht, dat niet iedereen op 60 jarige leeftijd ten deel valt, maar wel zeer nuttig uitpakt om ervaring en moderne theorieën en kennis te combineren. Als Business Developer bij een wereldspeler op het gebied van varkensgenetica, heeft het doorleven van de leerstof mij ertoe aangezet, dieper door te vragen bij mijzelf en bij mijn collega’s.

De tijdens de leergang ontwikkelde visie heeft binnen ons bedrijf een aantal strategisch belangrijke processen op gang gebracht en bestaande trajecten verdiept. Opereren als succesvolle partij in een steeds groter speelveld vraagt om focus en lef. Echter zonder scherpe analyse en toetsing aan algemene kaders is het uitzetten of veranderen van een strategie gevaarlijk.

Meest frapperend leerpunt is, te ervaren dat veel bedrijven doordenderen zonder zich onderweg al te veel vragen te stellen over de strategische route en blijft opportunisme veel gemakkelijker de overhand te hebben of te krijgen. Ook binnen ons bedrijf met veel academisch opgeleide medewerkers.

Daarnaast is het voor de persoonlijke ontwikkeling en haalbaarheid van langer doorwerken op key-posities onontbeerlijk dat van tijd tot tijd de professionele bagage grondig wordt gemoderniseerd. De leergang biedt daarvoor een gestructureerd proces.

Zeker is vaak het excuus van drukke (internationaal opererende) managers om de “leerschool” uit te stellen tot het wat rustiger is. Niet nodig. Juist dynamiek inspireert tot actief leren. Met wat discipline is de leergang goed te combineren met een drukke job, ook als die gepaard gaat met veel (trans-Atlantisch) reizen. Zowel ikzelf als mijn bedrijf hebben geen spijt gehad van het strategisch bijtanken in Groningen. Ook mijn rol als commissaris bij enkele bedrijven heb ik beter kunnen vervullen vooral vanuit het leiderschapsperspectief en de bijbehorende criteria, die de leergang aanreikt.

Dit bericht is een bijdrage van Jan Sallevelt, alumnus van de leergang Strategisch Leiderschap. Jan Sallevelt  is Business Developer bij een wereldspeler op het gebied van varkensgenetica.

 

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.