Ervaringen van een alumnus | Psychologie in Organisaties

Als leidinggevende van een grote non-profit organisatie is het van waarde als je enig inzicht hebt in gedrag van medewerkers. Dat is bijna een ‘harde eis’ omdat het helpt om het beste uit je medewerkers te halen. Als leidinggevende van een grote non-profit organisatie in transitie is deze uitdaging zo mogelijk nog groter. Waarom zijn sommige medewerkers bang voor een verandering of reorganisatie, waarom zien anderen het juist als een uitdaging? En wat betekent dit dan voor de motivatie? Waarom is überhaupt de ene medewerker uiterst gemotiveerd en flexibel, terwijl anderen op beide thema’s ander gedrag vertonen?

Ik merkte dat er achter het doorgronden of ‘lezen’ van gedrag een hele wereld schuil gaat. Op een gegeven moment merk je dat je ‘boerenverstand’ op dit soort issues tekort schiet. Er is dan meer nodig. Dat vond ik in de opleiding ‘Psychologie in Organisaties’, aangeboden door AOG School of Management. Deze opleiding gaat in betrekkelijk korte tijd aan de hand van een aantal modules in op onderwerpen die alles te maken hebben met ‘gedrag’. Het doorlopen van de modules, vanuit een prachtige mix van theoretische onderbouwing vanuit wetenschappelijke literatuur en praktijk, geeft het inzicht waar ik behoefte aan had. De colleges werden gegeven door aansprekende docenten, waarbij ook steeds op zoek werd gegaan naar waar gedrag vandaan komt. Dit geeft een compleet beeld van gedrag, niet alleen in het ‘nu’, maar ook waar ‘gedrag’ vandaag komt. Er werd vaak een verband gelegd tussen gedrag van onze voorouders, dat vanuit de evolutie heeft geleid tot hoe wij als mensen in de actualiteit denken en reageren. Daarnaast werd frequent gezocht naar relaties tussen gedrag van mensen en dieren. Ook dat inzicht geeft meerwaarde over hoe wij als mensen leven en denken.

Ik ben heel positief over de opleiding. Ik kan iedereen die vanuit zijn functie of rol, meer inzicht wil in gedrag van mensen/medewerkers, aanraden de opleiding te volgen. Na het volgen van de opleiding heb ik in veel gevallen een (theoretische) verklaring voor het gedrag van medewerkers in mijn organisatie. En dat is precies waar ik naar op zoek was.

Dit bericht is een bijdrage van G. Hilhorst MA, hij rondde in 2017 de opleiding Psychologie in Organisaties met succes af. Hij is Teamchef HR Informatie en Advies bij de Nationale Politie.

Op 21 maart 2018 start een nieuwe editie van Psychologie in Organisaties. Ook interessant voor u? Download dan de brochure of neem contact op met Wenda Stoffel via telefoonnummer 088 556 1058 of middels stoffel@aog.nl.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.