Ervaringen van een alumnus | MBA

Marcel Grit

Marcel Grit is zo’n alumnus die graag terugkomt bij AOG School of Management voor meer. De commercieel directeur van Roelofs volgde er jaren geleden een leergang over projectontwikkeling, deed de leergang Bedrijfskunde en Leiderschap en rondde in 2014 zijn MBA met succes af. Het leukste van die laatste opleiding vond hij het Venture Lab: “Van niets iets maken, dat past goed bij mij.”

Na de HTS Civiele Techniek dertien jaar geleden ging Marcel Grit meteen aan het werk bij Roelofs, waar hij eerder stageliep en zijn afstudeerproject deed. Roelofs, een bedrijf uit Den Ham met een driekoppige directie, waarvan Grit deel uit maakt, heeft zes vestigingen in Nederland en 230 medewerkers. “Wij zijn de integraaloplosser van vraagstukken in de infrastructuur,” vat Grit samen. “Dat betekent dat wij projecten uitvoeren die te maken hebben met hoe we van a naar b gaan, waarbij wij vooral ideeën hebben hoe dat sneller, beter en efficiënter kan. We houden ons bezig met bereikbaarheid, dus met wegen, bruggen en tunnels, maar ook met afwatering. Een aansprekend project waar wij als partner in meedraaien is de aanleg van de Zuidelijke Ringweg van Groningen. Verder beschikken we in het noorden over een aantal grote zandwinlocaties en leveren we zand aan vele grote bouwprojecten.”

Technische kennis combineren met bedrijfskunde en commercie
Als techneut voelt Grit zich bij Roelofs als vis in het water. Vooral toen hij de kans kreeg om zijn technische kennis en ervaring te combineren met bedrijfskundige en commerciële vraagstukken. “Ik had na de HTS Bedrijfskunde willen doen als kopstudie, maar omdat ik meteen aan het werk ben gegaan, is het er toen niet van gekomen. Daarom heb ik me een paar jaar geleden alsnog ingeschreven voor de leergang Bedrijfskunde en Leiderschap van AOG School of Management. Een intensieve leergang die mij veel heeft gebracht.” De MBA was een logisch gevolg. “Vooral ook omdat dat jaar zo goed aansluit op de leergang Bedrijfskunde & Leiderschap.”

Uitdagend Venture Lab
Terugkijkend noemt hij het Venture Lab het meest uitdagende onderdeel van de MBA. “Je moet van niet iets maken en dat sprak mij zeer aan. We begonnen samen op Schiermonnikoog, waar we een introductie kregen over wat we zouden gaan doen. Ik had meteen al een goed plan, vond ik zelf: een drijvend eiland van zonnepanelen ontwikkelen op een van onze zandwinlocaties. Als het zand op is, houd je een grote plas water voor natuur of recreatie. Het leek mij een goed idee om er zonne-energie te gaan winnen. Wat ik een absolute meerwaarde vond is dat ik niet meteen dat idee kon uitwerken. In feite werd ik van die oplossing weggehouden. Als techneut wil ik graag zo snel mogelijk van a naar b. Ik zie een probleem, ik bedenk een oplossing en ga aan de slag. Wat ik heb geleerd is dat je beter eerst kunt nadenken over je onderzoeksmodel. Een stapje terugzetten en alle mogelijkheden analyseren. Dat vond ik een ontdekking: ik heb geleerd vragen te stellen en werd daarin ook gestimuleerd door de vragen die kerndocent Leen van der Waal mij stelde.”

Vijftien oplossingen
Grit slaagde erin dat stapje terug te zetten en dacht uitvoerig na over hoe hij zijn vraag op academische manier kon neerzetten en onderverdelen in hoofd- en deelvragen. “Dat zonnepanelenveld was maar één mogelijkheid, ik ontdekte dat we nog veel meer zouden kunnen doen. Ik kwam uit op vijftien oplossingen. Dat was me nooit gelukt als ik niet was weggehouden van mijn aanvankelijke idee van de zonnepanelen. Deze exercitie heeft mij als techneut getraind in het analyseren van een vraagstuk en hoe ik daar het beste mee kan omgaan. Daar heb ik in mijn dagelijks werk als DT-lid van Roelofs veel aan.”

Grootste drijvende zonnepanelenpark ter wereld
Uiteindelijk gaat het eiland er toch komen, vertelt Grit. “Ik heb na afloop van mijn MBA vervolgonderzoek gedaan en daar is uitgekomen dat een drijvend zonnepaneleneiland het beste is voor ons bedrijf. We kunnen de energie die we zo opwekken gebruiken voor onze zandzuigers en daarmee besparen we veel geld en dragen we bij aan onze eigen klimaat ambities. We hebben partners gevonden die met ons willen samenwerken en naar verwachting leveren we in 2018 een van de grootste drijvende zonnepanelenparken ter wereld op.”

Mooie leercurve
Twee jaar na zijn diploma merkt Grit nog dagelijks hoe de MBA doorwerkt in hoe hij zijn functie uitoefent. “Ik heb een andere wending gegeven aan de manier waarop ik bijvoorbeeld bedrijfsplannen maak.” Ook houdt hij contact met het groepje waarmee hij het Venture Lab deed. “Je leert veel van elkaar tijdens zo’n jaar. Ik zag ook andere deelnemers uit de technische hoek worstelen met het denken op een hoger abstractieniveau. Als techneut denk je in lengte en breedte. De leercurve die je al zoekend doormaakt tijdens de MBA is mooi en blijvend. Ik heb zelf de basis gelegd tijdens de leergang Bedrijfskunde en Leiderschap. Daar ben ik echt diepgegaan, waardoor ik tijdens de MBA goed kon aanhaken. De combinatie vond ik ideaal. Mensen die een paar jaar leidinggeven en zich in deze richting willen ontwikkelen kan ik deze combinatie echt aanraden.” Uitgeleerd is hij zelf nog niet: “Zowel zakelijk als privé blijf ik me ontwikkelen.”

Dit bericht is een bijdrage van Marcel Grit, hij rondde in 2014 zijn MBA met succes af. Marcel Grit is commercieel directeur van Roelofs.

Op 9 oktober 2017 start een nieuwe editie van onze Kopstudie MBA. Ook interessant voor u? Download dan de brochure of neem dan contact op met één van onze studieadviseurs via telefoonnummer 088 556 1000.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.