Ervaringen van een alumnus | Effectief Denken

Als senior-adviseur van het ICT-bedrijf van de RDW houdt Alfred Velthuis zich dagelijks bezig met vraagstukken die gaan over veiligheid. De RDW beschikt over hoogwaardige, zeer privacygevoelige gegevens. Het doorvoeren van aanpassingen op ICT-gebied is dan ook een zaak van lange adem. Juist daarom meldde Velthuis zich aan voor de eerste editie van het nieuwe programma Effectief Denken van AOG School of Management. “Ik geef richting aan een grote verandering waarbij ik te maken heb met veel invalshoeken en belanghebbenden. Dit programma heeft me hierbij geholpen.”

“Bij de RDW werken we aan vraagstukken op het gebied van de mobiliteitsketen. We registreren kentekens en rijbewijzen, we verstrekken informatie hierover en we beheren bijvoorbeeld het nationaal parkeerregister. Als de politie iemand staande houdt, kunnen wij de juiste informatie verstrekken. Wij weten of een auto gekeurd en verzekerd is en of iemand een geldig rijbewijs heeft. We werken dus met zeer gevoelige informatie. Ik houd me bezig met een verandering waarbij we meer processen willen digitaliseren. Die processen moeten zo veilig en betrouwbaar mogelijk worden. Het is een verandering die veel tijd en overredingskracht kost, omdat er veel belanghebbenden bij betrokken zijn en er waarschijnlijk zelfs een wetswijziging voor nodig is.”

Afstand nemen
“Om deze verandering goed te sturen, moet je op effectieve wijze de juiste argumenten op tafel kunnen leggen zodat er zorgvuldige besluiten worden genomen. Je moet je boodschap kernachtig en duidelijk overbrengen. Nu doe ik dit werk al lang en ben ik wel gewend om mensen te overtuigen. Tijdens dit programma heb ik geleerd om meer afstand te nemen en beter aan te voelen wat er schuilgaat achter bepaalde opmerkingen. Mensen zijn vaak heel stellig in hun standpunten en ik zie nu sneller dat het niet persoonlijk bedoeld is, maar dat ze bijvoorbeeld bang zijn dat hun werk verandert. Of dat ze hun baan kwijt zullen raken als gevolg van de veranderingen.”

Anders denken, schrijven en spreken
“Tijdens het programma ben je drie dagen bezig met de kunst van de dialectica. Je leert op een andere manier te denken, schrijven en spreken. De tweede dag ging bijvoorbeeld over hoe je meer rust kunt nemen om iets echt goed op te schrijven. Je staat zorgvuldiger stil bij de boodschap die je wilt overbrengen. Tussen de dagen door hielden we een reflectiedagboek bij. Ik merkte dat het me rust bracht om ’s avonds een kwartier de tijd te nemen om op te schrijven wat me die dag had beziggehouden. In plaats van malen over wat er was gebeurd, schreef ik het op. Dat heb ik als verhelderend en rustgevend ervaren.”

Geduldiger geworden
“Wat betreft het spreken hoef ik geen politicus te worden die een menigte moet overtuigen. Ik heb wel geleerd hoe ik mijn boodschap beter kan overbrengen. In feite hadden we dat eerder al geoefend met het schrijven. Ik ben geduldiger geworden, dat hoor ik ook van mijn omgeving. In een gesprek is het vaak zo dat mensen allemaal hun eigen boodschap willen overbrengen. Je wilt iets bereiken, maar dat wil de ander ook, waardoor iedereen zendt en niemand luistert. Nu neem ik de tijd om te luisteren, het even te laten gaan en dan lukt het beter om een echt gesprek te voeren.”

Zelf aan de slag
“Je hebt natuurlijk allerlei cursussen om te leren communiceren, maar dit programma is anders. Dit is geen communicatietraining met technieken en rollenspelen, maar een programma op filosofische basis waarbij je leert om open en vrij te denken. Je leert geen kunstjes, maar je krijgt handvaten aangereikt, waarmee je zelf iets moet doen. Je haalt eruit wat je er zelf in stopt. Ik ben me er ook van bewust dat dit nog maar het begin is. Je krijgt inspiratie mee en daarmee ga je zelf aan de slag.”

Dit blog is een bijdrage van Alfred Velthuis. Hij heeft in 2017 het programma ‘Effectief Denken’ afgerond. Begin november start een volgende editie van Effectief Denken.

 

 

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.