Ervaringen van een alumna | Effectief Denken

Alweer tien jaar geleden kwam Alies Hoff vers van de opleiding in dienst bij het Groningse internetbureau By Your Site, waar ze eerder als stagiaire haar afstudeerproject uitvoerde. Ze werkt er nog steeds: als grafisch vormgever, projectmanager, teammanager en begeleider van stagiaires. Toen ze de kans kreeg een opleiding te doen zocht ze iets voor zichzelf en voor het bedrijf. Haar keuze viel op het programma Effectief Denken van AOG School of Management.

“By Your Site is een jong, dynamisch bedrijf waar veel gebeurt. Op internetgebied gaan de ontwikkelingen razendsnel, dus onze medewerkers moeten hun vak goed bijhouden. In feite doen wij alles wat online kan, bijvoorbeeld op het gebied van werving en selectie, grafisch vormgeving en Game Development. We vinden het belangrijk om een relatie op te bouwen met onze klanten en dus zijn we voortdurend bezig met innoveren en ontwikkelen. Zo zijn we nog niet zo lang geleden begonnen met 3D-applicaties, dat is weer een heel nieuw werkterrein waar veel te doen valt.”

Cirkeltjes
“Dit jaar kregen we de kans om een opleiding te gaan doen. Ik had kunnen kiezen voor iets op het gebied van design of projectmanagement, maar ik wilde iets anders. Ik wil mezelf op meerdere terreinen ontwikkelen, dus iets doen waar ik als persoon rijker van wordt en waarmee ik ook iets kan brengen binnen de organisatie. Het valt me vaak op dat we tijdens vergaderingen vaak in cirkeltjes ronddraaien en op sommige punten niet echt weloverwogen keuzes maken of überhaupt tot een conclusie komen. Hoe breng je dan je ideeën en standpunten helder en overtuigend over? En hoe kan ik mijn collega’s hierbij helpen? Daar wilde ik iets mee doen. Daarom heb ik gekozen voor Effectief Denken en toen mijn collega hierover hoorde wilde hij gelijk mee.”

Waar en logisch
“Als voorbereiding kregen we een aantal podcasts te beluisteren en ik merkte meteen dat de filosofie toch echt een totaal ander gebied is dan ik gewend ben. Ik wist van tevoren niet wat ik moest verwachten, maar de docente, Minke Tromp, gaf met haar filosofische kijk een helder en logisch beeld van de filosofie én de toepasbaarheid. Wat zij ons vertelde was heel waar en logisch. Zo logisch, dat ik me vaak afvroeg waarom ik bepaalde dingen niet al lang deed. Bijvoorbeeld dat je in een gesprek stilstaat bij wat iemand zegt, dan de juiste vragen stelt en zo ontdekt waarom iemand iets zegt. Je moet jezelf, je eigen mening uitstellen. Uiteindelijk gaat het niet om jou of mij, maar over het onderwerp. Ik heb, gedurende de drie modules, geleerd hoe ik het persoonlijke uit het gesprek kan halen door mezelf minder in de discussie neer te zetten. Het botst vaak tussen mensen omdat ze elkaar niet snappen en niet de neiging voelen om bij elkaar te komen. Als je dan even stopt, teruggaat naar het onderwerp waar het over gaat, kun je elkaar weer vinden.”

Patronen herkennen
“Het bijhouden van een reflectiedagboek was een uitdaging. Je ‘denken’ opschrijven is een hele kunst. Maar als je dit oefent en dagelijks doet, ga je patronen herkennen. Het herkennen van die patronen maakt je bewuster van jezelf, het geeft rust. En daarmee lukt het beter om je standpunt te formuleren en deze te beargumenteren, zowel door te schrijven als te spreken.”

TED-talk
“De derde module ging over Retorica. We moesten een eigen TED-talk voorbereiden. Ik heb een betoog gehouden over waarom ik personal branding maar niets vind. Het overtuigend spreken voor een groep is echt een vak apart. Ik heb bewondering gekregen voor speechschrijvers en sprekers. In een TED-talk wil je in heel korte tijd heel veel kwijt, maar wat is nu het belangrijkste? Waar draait het om? Dat helder krijgen – daar moest ik echt even goed op oefenen. Na de tips van de docent had ik eigenlijk zin om mijn verhaal te herschrijven en nog een keer te houden.”

Vervolg?
“Ik merk dagelijks hoeveel ik aan dit programma heb, in mijn werk en privé. Het is echt een geweldige basis en ik vind eigenlijk dat iedereen zoiets zou moeten doen. En dit is pas het begin. Als AOG School of Management een vervolgprogramma op poten zet, meld ik me meteen aan.”

Dit interview met Alies Hoff is afgenomen door Marjan Brouwers in opdracht van AOG School of Management. Ook geïnspireerd door het verhaal van Alies? Kijk dan op de opleidingspagina van Effectief Denken.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.