De vooruitgang voor zijn.

Blog

Erger u niet, verwonder u slechts!

Op zoek naar een creatief idee

Als je een keer een fikse uitdaging hebt, merk je dat je er hard over na gaat denken hoe je die uitdaging te lijf gaat, hoe je het gaat oplossen. De manier waarop je dit doet, wordt gevoed vanuit datgene wat je weet. Je acteert vanuit kennis en ervaring die je in het verleden hebt opgedaan. Dat is ook niet vreemd, want je hebt geen ander referentiekader. En het is ook niet altijd erg. Want die ervaringen hebben je gebracht tot waar je nu staat. Maar, ben je daar tevreden mee? Soms kun je bij jezelf bemerken dat je graag eens tot nieuwe oplossingen zou willen komen, dat je een creatief idee wilt krijgen. En dan kun je je er wel eens aan ergeren dat jij, mensen om je heen en jouw organisatie, maar blijven denken in dezelfde patronen. En juist die ergernis zorgt ervoor dat je jezelf oogkleppen op zet en dat de oplossing of het creatieve idee verder weg lijkt dan ooit.

Laat verwondering toe

Erger u niet, verwonder u slechts. Dat is wat mijn opa altijd zei. En eigenlijk blijft het een mooie zin. Een uitnodiging om je niet te ergeren, maar met enige nonchalance de zaken te bekijken en je erover te verwonderen hoe zaken lopen. Maar als je er goed over nadenkt dan zit er een nog veel rijkere boodschap onder. Juist die verwondering zorgt voor een nieuw perspectief. Als je je verwondert dan stel je vragen over dat wat er gebeurt, zoals: he?!, hoe zit dat, wat gebeurt hier nu, waarom, hoe dan? En door jezelf de ruimte te geven om de antwoorden te vinden op deze vragen ga je de wereld door een andere bril bekijken, een ander perspectief. En juist dat is nodig om de luiken van de creativiteit open te zetten. Een paar simpele, maar wel essentiële, ingrediënten: rust, ruimte, verschillende perspectieven, een open mind!

De mogelijkheid om vrijer en creatiever te denken biedt veel kansen. Zo kun je op ideeën komen die voorheen nooit in je opgekomen waren. Door het loslaten van vaste patronen ontstaat ruimte in je geest, zie je zaken helderder, je doorgrondt zaken beter en kunt soms ogenschijnlijk onverenigbare dingen combineren tot een ongedachte oplossing.
En dit alles begint met verwondering. Verwondering over hoe dingen in elkaar zitten, je (laten) verbazen. Als je zoekt in Google op afbeeldingen over verwondering komt je vooral veel foto’s tegen van kinderen die dingen zitten te bestuderen, of die met grote ogen van verbazing je aankijken. En dat is eigenlijk ook heel logisch, want juist in de hele jonge levensfase is alles nieuw, val je van de ene verbazing in de andere en floreert de creativiteit. En dan langzamerhand doen we steeds meer ervaring op, en kennis. We leren onszelf patronen aan op basis van successen uit het verleden. En nogmaals, dat is niet verkeerd, omdat het anders uiterst vermoeiend zou zijn als je continue alles opnieuw zou moeten leren en onderzoeken. Maar het tegenovergestelde is ook waar, als we nooit iets onderzoeken, niks leren, dan komen we ook niet tot nieuwe oplossingen en ideeën. En ja dat kan soms onzeker en ongemakkelijk voelen.

Uw vaste denkpatronen loslaten

Kleine kinderen die dingen onderzoeken schrikken regelmatig, doen zich pijn of worden onzeker als het niet lukt, maar vaak zetten ze wel door en stellen ze heel veel vragen: waarom, waarom, waarom… De geest van een kind is heel druk, druk met leren en gelukkig nog niet druk bezet met zorgen en patronen. En dat is wat we onszelf als volwassenen wat vaker zouden moeten gunnen: rust om na te denken, een open geest om te onderzoeken en verwonderen en nieuwe perspectieven te ontdekken. Creativiteit kun je aanleren, maar je moet er wel de tijd voor nemen en jezelf er toe zetten om eens anders te denken. Sta jezelf toe om de onrust te voelen, want weet dat je dan juist dichtbij een doorbraak of oplossing bent. Gun jezelf de ruimte om nieuwe kansen te zien. Ga kansrijk denken.

 

 

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.