De vastgoedcrisis is voorbij!

DFWDDEind januari was ik welkom bij de jaarlijks terugkerende alumnidag van de Master of Facility Management en Vastgoed (MFM). Al 20 jaar wordt deze Master opleiding door AOG School of Management aangeboden en daarnaast kijken we elk jaar tijdens de alumnidag naar ontwikkelingen in het vakgebied.

Het mooie van deze alumnidagen is dat de alumni het zelf organiseren. Elk jaar studeert er een groep af en deze krijgt na 3 jaar de hamer overgedragen van de voorgaande jaargang. Een symbolisch overgangsritueel dat inmiddels zijn vaste plek heeft gevonden in het programma van de alumnidag. Dit jaar was het de beurt aan MFM 15 met het thema ‘De Facilitaire Wereld Draait Door’, waarbij we te gast waren in de studio van De Wereld Draait Door.

Daar luisterden we in een vergelijkbare opzet als in het televisieprogramma naar diverse tafelgasten onder leiding van gastheer Wim Ledder (Skenn). Wim is oud-deelnemer van – jawel – de allereerste editie van de MFM in 1993. Een uitgebreid verslag van de dag zal ik niet geven, maar ik licht een onderwerp uit dat mij persoonlijk aansprak.

In de berichtgeving over vastgoed, met zeer recentelijk het nieuws over de affaire bij SNS Property Finance, komen de gevolgen van de vastgoedcrisis heel duidelijk in beeld. Dat het niet goed gaat is al geruime tijd helder. Maar het kenmerk van een crisis is dat deze een eindpunt heeft. En dat eindpunt is nu het uitgangspunt van veel debatten en discussies daarover. Opmerkingen als ‘dieptepunt bereikt’ doen vermoeden dat er herstel zal zijn. Een kenmerk van deze crisis echter is dat deze crisis voorbij is. De vastgoedcrisis is namelijk structureel geworden.

Net als de knol die u uit de grond moest halen en met diverse handelingen panklaar maakte, zal vastgoed geen eindproduct meer zijn. In de winkel koop je een verpakking waar voorgesneden plakjes van deze knol, samen met andere groente en een uitleg hoe je er een fantastisch kerstdiner van kunt maken. U koopt een eindproduct met een ander design dan het kernproduct de knol. U koopt een knap staaltje logistieke vernuftigheid waarin de kosten van de knol structureel lager zijn dan 100 jaar geleden. Worden er dan geen knollen meer geteeld?

De economie zal baat hebben bij structureel lagere prijzen in vastgoed. In een vol land als Nederland zal vastgoed inter-functioneel worden. Omdat er een verknoping is ontstaan in onze infrastructuur ligt de uitdaging van deze ontknoping in een onderscheidend ontwerp van het design. Bedrijven maken winst door minder en efficiënter gebruik te maken van de productiemiddelen. Nadenken over en gebruik van vastgoed zal dus veranderen, om waarde te creëren vraagt dit om een abstractere manier van denken. Design thinking in de Master of Facility Management en Vastgoed.

 

Dit bericht is een bijdrage van Gerben Wassink. Gerben Wassink is als studieadviseur betrokken bij de opleidingen Master of Facility Management en Vastgoed (MFM), de Master of Science Bedrijfskunde (MSc) en de leergang Business Development en Innovatie. Heeft hospilitality hoog in het vaandel en is altijd in voor een goed gesprek over werken, leren en leven.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.