De Groene Economie: laveren tussen droom en daad

Jan Jonker, docent in de leergang Verandermanagement

Jan Jonker, docent in de leergang Verandermanagement

 

Volgens de auteurs zal het tot stand komen van een Groene Economie de komende decennia in alle geïndustrialiseerde landen een scheidslijn markeren tussen twee tijdperken. De opgave om die Groene Economie te realiseren is volgens hen dé centrale maatschappelijke uitdaging van dit moment.

 

In dit essay wordt naar deze opgave gekeken vanuit een transitieperspectief. Kern van dit transitieperspectief is de samenleving zo te organiseren dat ieder de juiste prikkels en ontwikkelpaden krijgt om zijn eigen bijdrage te leveren aan een Groene Economie. Materieel gezien staat in een Groene Economie het denken in cycli centraal. De Groene Economie is een kringloopeconomie.

 

Dit staat haaks op huidige, lineaire inrichting van de economie. Het ombouwen van onze huidige ‘schroothoop’economie naar een kringloopeconomie is een majeure uitdaging. In de omwenteling moeten verschillende basisprincipes uit de bedrijfseconomie op de schop. Om een soepele transitie naar een Groene Economie te stimuleren, stellen Jonker, Reinhoudt en Te Riele in dit essay zeven principes voor, gevolgd door enkele mechanismen die daaruit volgen.

 

Klik hier om de whitepaper te downloaden.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.