De Generatieclan

prof.dr. Rob Vinke

Prof.dr. Rob Vinke, docent in de leergang HR-Strateeg

Met de snelheid van het licht komt de twijfel

Een clan, stelt Wikipedia, is een groep mensen verbonden door verwantschap en afstamming. Het wordt ook wel een geslacht genoemd of simpelweg een stam. Het Gaelische woord clann betekent familie of kinderen. Alles staat  ter discussie, ook de vraag of generaties wel of niet een clan vormen.

 Generaties komen en generaties gaan, de clan blijft bestaan
Duidelijk begint het vertrek van generatie babyboom, de protestgeneratie (geboren tussen 1940 en 1955), zich af te tekenen. Veel van hen zijn al met (vroeg)pensioen vanwege ooit genoten vervroegde uittredingsregelingen. Andere babyboomers zitten nog erg vastgekleefd aan het pluche van de macht.

Sommige babyboomers zitten zelfs heel nadrukkelijk de promotie in de weg van de generatie harde werkers, de verloren generatie (geboren tussen 1955 en 1970). Ze wachten op het juiste moment om het estafettestokje door te geven. Maar niet aan de generatie harde werkers, die na geduldig wachten en opoffering, er vast op rekenen eindelijk de hamer van de macht te mogen overnemen.

Nee, ze wachten tot de generatie van hun kinderen de macht pakken. Dat is de pragmatische generatie, ook wel de patatgeneratie genoemd (geboren tussen 1970 en 1985). Een inderdaad, we zien opvallend vaak dat de generatie harde werkers gepasseerd wordt door de pragmatische generatie. Daar zal het niet bij blijven. Want de generatie harde werkers zal, als hun tijd van vertrek zich aankondigt, zich laten opvolgen door de generatie Einstein, de lollygeneratie en ook wel de screenagers genoemd (geboren tussen 1985 en 2000).

Is dat erg?

In een tijdperk waarin we alle beschikbare talent moeten inzetten op posities waar zij de meeste waarde kunnen toevoegen, hebben we niet veel aan het klassieke clangedrag. Daarmee vermorsen we veel talent. Ja, het is erg dat kinderen hun ouders opvolgen waardoor niet de meest geschikte generatie aan bod komt. Het is verstandig om oplettend te zijn als het gaat om de opvolging van machtsposities volgens de ongeschreven richtlijnen van de clan. Om die structuur in beeld te krijgen gaat het dus om inzicht hebben in het reilen en zijlen van de clans.

Er zijn twee clans. De eerste is clan A: de stille generatie (1925-1940), de harde werkers (1955-1970), generatie Einstein (1985-2000). De tweede is clan B: babyboomers (1940-1955), pragmatische generatie (1970-1985) en de generatie verbinders (2000-2015). In ieder van de twee clans zijn dus drie generaties te ontdekken die elkaar onderling de hand boven het hoofd houden. Clan A en clan B zijn als een houtverbinding, de zwaluwstaart, aan elkaar gekoppeld en sluiten elkaar uit.

De oplossing is simpel

Het hebben van oncontroleerbare clans is niet voorbehouden aan landen zoals Italië en Griekenland. Daar is de clan en het uitsluiten van andere clans tot kunst verheven. Het is schadelijk dat generaties onderling een clan vormen en andere generaties uitsluiten. Alle talent is nodig, los van de genetische achtergrond.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.