SPMT - Anja Laban.jpg -

Anja Laban over Strategisch Programmamanagement

Anja Laban is strategisch projectmanager bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze rondde de leergang Strategisch Programmamanagement af en vertelt wat het haar heeft gebracht. 

“Deze opleiding kwam precies op tijd in beeld. Ik was net begonnen met een nieuwe functie als strategisch projectmanager na jaren als manager te hebben gewerkt. Deze nieuwe functie vroeg andere kennis en vaardigheden. De opleiding strategisch programmamanagement heeft me erg geholpen om mijn functie, die ook nieuw was in de organisatie, vorm te geven.

Je leert wat er nodig is bij samenwerking in een netwerk en in een organisatie tussen de lijn en het programma. Wat is er nodig om een gezamenlijk beoogd resultaat te behalen en de afzonderlijke bijdragen hierin te zien? Dit is een complex combinatie van factoren van zowel persoonlijk, het team, de opdrachtgever en stakeholders, waarbij allerlei belangen intern en extern meespelen. Dit te zien en bespreekbaar te maken is nodig om uiteindelijk met elkaar een programma tot een goed einde te brengen. Deze kennis met inzicht helpt in mijn dagelijkse werk. Bij de start van deze opleiding dacht ik, fijn nu leer ik hoe je vlot iets kan bereiken, verbeteren of veranderen. Maar dit was een verkeerde voorstelling van zaken. Juist door meer zicht te krijgen op wat er allemaal nodig is om te verbeteren en te veranderen in en samen met andere organisaties, snap je dat dit niet zomaar gaat en dat je aandacht moet hebben voor deze aspecten. En ook dat wanneer je het niet doet het vrijwel zeker is dat het geheel niet succesvol is.

Wat ook boeiend was is dat de groep uit verschillende werkvelden kwam. Hierdoor leerde je ook van elkaar en elkaars organisaties. Daarnaast waren de docenten ook gevarieerd en kreeg je een breed beeld van de hedendaagse manier van (samen)werken in programma’s te horen. Ook praktische tools werden aangereikt. De praktijk opdracht was ook heel boeiend. Dit was een audit op een programma, zeer praktisch, leerzaam en bruikbaar.”

Benieuwd naar Strategisch Programmamanagement?

Als verantwoordelijke voor strategie zijn de ogen op jou gericht. Hoe stuur je de organisatie in een toekomstbestendige richting, als de kaders fundamenteel onzeker en onvoorspelbaar zijn?

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.