Alumni-event leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties in De Nieuwe Bibliotheek te Almere

Alumni event ledtDonderdag 13 oktober hebben we vanuit de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties een geslaagd alumni event gehad in de Nieuwe Bibliotheek in Almere, met alumni van alle drie de edities. Chris Wiersma, alumnus en directeur van de Nieuwe Bibliotheek, leidde ons rond door deze indrukwekkende bibliotheek.  Daarna hield  Adham Laamraoui, programmamanager digitale innovatie een inspirerend betoog over het ongoing proces van digitale transformatie binnen de Nieuwe Bibliotheek. 

Als onderdeel van het nieuwe stadshart van Almere, ontworpen door Rem Koolhaas, is deze bibliotheek helemaal ingericht voor en vormgegeven naar alle actuele wensen die een bibliotheek anno 2016 tot zich krijgt. Digitalisering speelt een grote rol bij deze wensen.

In de leergang schreef Chris dan ook een visiedocument waarin hij de gevolgen van digitalisering voor de Openbare Bibliotheek onderzocht. Zijn hoofdvraag luidde: Tot welke nieuwe behoeften leidt de digitalisering van informatiedragers en hoe kan de bibliotheek daarin voorzien? Mede naar aanleiding van dit  zijn visiedocument is de Nieuwe Bibliotheek haar digitale diensten steeds verder gaan  uitbreiden. Chris: “We hebben met Adham inmiddels een programmamanager Digitale Innovatie aangetrokken die in korte tijd een ambitieus programma uit de grond heeft gestampt. SEO, content-management, een eigen app; beacons in de bibliotheek, een digital lab, een netwerk met start-ups en zelfs een drone-race, als je wilt kun je in korte tijd meters maken. Om de klanten en de samenleving waarde te kunnen blijven bieden is dat ook hard nodig.”

“De openbare bibliotheek heeft als wettelijke opdracht de bevordering van de persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke kansen van burgers. De digitalisering biedt daarvoor grote kansen, maar leidt tegelijkertijd ook tot fundamentele vragen over de toekomst van de bibliotheek. We ontwikkelen nu een nieuwe strategie als antwoord op die kansen en vragen. Dat is ingewikkeld, in een aantal opzichten verontrustend, maar in alle opzichten interessant. Ik heb daarbij veel aan wat ik heb geleerd in de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties.”

De boeiende rondleiding en presentatie  gaven ons een goede indruk van  hoever De Nieuwe Bibliotheek inmiddels al is in haar digitale transformatieproces. Mooi voor ons allemaal om even hier ‘een kijkje in de keuken’ te krijgen!

Wilt u zelf ook een geslaagde digitale transformatie met uw organisatie doormaken en hier een visie en strategie op ontwikkelen? Start dan op donderdag 17 november met de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties. Er zijn op dit moment nog een aantal plekken beschikbaar!

Dit is een bijdrage in het kader van de leergang Leiderschap bij Digitale Transformaties. De auteur, Martin ten Hove,  is als studieadviseur verbonden aan dit traject.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.