Felice Manshanden: “De opleiding Mens en Organisatieontwikkeling heeft veel voor onze organisatie betekend”

Felice Manshanden

Hoe zet je talentmanagement in om een organisatie te ontwikkelen die in staat is kansen te benutten? In de opleiding Mens- en Organisatieontwikkeling reiken topdocenten op het gebied van verandermanagement, organisatiepsychologie en strategisch management een theoretisch kader aan. Alle belangrijke onderwerpen om een flexibele organisatie te creëren komen aan bod, van teamdynamiek en persoonlijke leerstijlen tot het herkennen van talent, innovatie en lerende organisaties. In deze blog vertelt alumna Felice Manshanden meer over de opleiding.

 Alumna Felice Manshanden werkt bij Technology, een van de drie takken van Nobleo, Eindhoven. Ze is er niet alleen Talent Development Coach, maar ze richt zich ook op talentontwikkeling in de breedste zin van het woord. “Ik ben al jaren gegrepen door het coachen van talentvolle mensen. Maar dan wel in combinatie met het bedrijfseconomisch perspectief.”

“Ik heb maanden gezocht naar een opleiding die die twee zaken zo duidelijk verbindt. De meeste opleidingen zijn alleen gericht op coachen of alleen op business management. AOG School of Management biedt met de academische opleiding “Mens- en Organisatieontwikkeling” als enige die dubbelslag aan waarnaar ik zocht.”

“Wat mij intrigeerde was dat er bijzondere mensen colleges kwamen geven. Een bioloog die ons liet kijken naar de werking van de natuur en hoe je die kunt toepassen op de organisatie binnen je bedrijf. Of een kunsthistoricus, die vertelde hoe mensen naar dingen kijken. Fantastisch gewoon. Al jaren roep ik dat het lijkt alsof de mens de filosofie is vergeten, maar bij deze opleiding waren maar liefst twee filosofen betrokken. De cursus heeft mij echt enorm verrijkt.”

Vertaalslag

“Nadat ik mijn theoretische verslag had geschreven, heb ik mijn laptop opengeklapt en heb ik in één keer de vertaalslag voor de organisatie gemaakt. Met het aanstellen van een coach ben je er namelijk niet. Er moet meer gebeuren. Je moet ervoor zorgen dat de cultuur binnen de organisatie gericht is op talentontwikkeling. Zo heb ik een heel duidelijk plan van aanpak geschreven voor de komende jaren met allerlei concrete acties. Een van de colleges ging daar ook over: over welke doelen je jezelf stelt als je zo’n actieplan schrijft en hoe je die omzet in iets bruikbaars.”

“Een van de acties is de Welkomstdag voor nieuwe medewerkers. Die bestond voorheen niet. Ik heb geleerd hoe belangrijk zoiets is en hoe je dat organiseert. Het gaat erom welke activiteiten horen bij een cultuur die gericht is op talentontwikkeling en daarmee kun je al rekening houden bij het welkom heten van de nieuwe medewerkers. Daarnaast ben ik aan de slag gegaan met ons coachingstraject, waarbij ik vernieuwingen heb doorgevoerd. Zo beschikken we nu over beter testmateriaal en een IT-systeem gericht op ontwikkeling.

Nobleo heeft zo’n zestig ingenieurs in dienst die zowel in- als extern aan projecten werken. Elke zes weken bieden we hen nu individuele, op maat gesneden coaching aan, in samenwerking met de business developers. Deze combinatie is belangrijk, want ik kan wel coachen, maar ik weet niet aan welke projecten de ingenieurs werken, welke klanten ze hebben. De business developers weten dat wel, zij kijken op een heel andere manier.”

Voor de verdere ontwikkeling van loopbanen in het bedrijf had ik veel aan een stagiaire die haar afstudeerproject bij ons heeft gedaan. Samen hebben we bedacht welke richtingen er te onderscheiden zijn bij de ingenieurs die bij Nobleo Technology werken. Wat zijn hun sterke kanten en welke carrièrepaden kunnen we daarbij aanbieden?”

“Wat nog in de kinderschoenen staat is een nieuw beoordelingsstelsel. Ik ben bezig met vragen zoals wat beoordelen nu betekent, wat we ermee bereiken en wat we er eigenlijk mee willen. Al met al bood de opleiding een momentum om concreet met allerlei ideeën aan de slag te gaan. Daarnaast heeft het heeft ook geleid tot bewustwording van de omvang van het onderwerp.

Organiseren wordt steeds meer effectief inzetten en ontwikkelen van talent, ‘veranderen’ van organisaties wordt steeds minder ‘verandermangement’ en steeds meer organisatieontwikkeling. Meer weten? Download de brochure van de opleiding Mens- en Organisatieontwikkeling of bezoek het proefcollege op donderdag 26 maart 2020.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.