“Het is een openbaring om een opleiding te doen waarbij je opeens ziet hoe de wereld om je heen in elkaar zit”

Gerrit Leeftink

Gerrit Leeftink

Gerrit Leeftink werkte nog bij een Amerikaans technisch bedrijf toen hij voor het eerst kennismaakte met AOG School of Management. In 2015 heeft hij de opleiding Bedrijfskunde en Leiderschap afgerond. Hij werkt inmiddels in Almelo als manager Technische Dienst bij Bolletje. “Een oer-Twents bedrijf waar ik het erg naar mijn zin heb.”

“Na de middelbare school ben ik aan het werk gegaan als storingsmonteur en door de jaren heen heb ik me steeds verder ontwikkeld. Een leven lang leren slaat absoluut op mij. Die drive om te leren komt voort uit een drang om steeds verder te komen. Ik heb altijd de ambitie om mezelf te verbeteren. Als ik een doel in mijn hoofd heb, zal ik dat halen. Dat heb ik geleerd toen ik nog aan topsport deed: ik heb jarenlang aan motorcross gedaan. Na de nodige omzwervingen ben ik bij Bolletje gaan werken, een kwartiertje van mijn huis in het mooie Twente. Als manager technische dienst ben ik verantwoordelijk voor alle gronden van Bolletje, de gebouwen, de installaties en de productielijnen. In totaal gaat het om 44.000 m2: een enorm terrein. De organisatie is plat en de cultuur is echt Twents. Daardoor voel ik me hier als Tukker helemaal thuis. Het is bovendien leuk om te werken voor een bedrijf dat zo bekend is. Ik bedoel maar, wie heeft er nou geen producten van Bolletje in de kast staan.”

Verder groeien als leider

“Ik heb gekozen voor deze leergang omdat ik verder wilde groeien als leider. De bedrijfskundige kant was me deels al wel bekend, maar ik wilde vooral meer leiderschap tonen. Ik ben geen killer, geen haantje en ik wilde vooral leren waarom ik op een bepaalde manier reageer en waarom anderen dan weer anders reageren. Dat onderdeel vond ik echt een meerwaarde van de opleiding. Vanaf de eerste dag dat ik de opleiding volgde heb ik in praktijk kunnen brengen wat ik leerde. Ik heb echt het gevoel dat ik de opleiding me eigen heb gemaakt. Ik merk ook dat ik nu een gelijkwaardige gesprekspartner ben binnen Bolletje.”

Vijf jaar vooruitdenken

“Wat betreft de bedrijfskundige onderdelen van de leergang was ik op zoek naar meer diepgang. Het hele scala van managementvraagstukken, strategie, marketing en HR kwam aan de orde. Ik heb bijvoorbeeld veel geleerd van de financiële vakken: ik heb nu meer inzicht in de financiële stromen in het bedrijf. Vroeger was ik vooral gericht op de financiële zaken van mijn eigen afdeling en nu denk ik meer in de lijn van het totale bedrijf. Ik begrijp beter hoe het werkt. Maar ook wat er komt kijken bij marketing. Als echte Tukker zag ik de jongens van Marketing als dromers, maar nu weet ik dat er een hele strategie achter zit. Je moet grote lijnen zien om vijf jaar vooruit te kunnen denken. Marketing heeft alles te maken met wat er bij je bedrijf past en hoe je bedrijf er in de toekomst uitziet. Waar liggen onze producten in het schap van de supermarkt, waarom kiest de consument dit doosje en niet het doosje ernaast? Wat zijn de achtergronden van dergelijke keuzes? Daar heb ik veel over geleerd.”

Mooie gesprekken

“Door de colleges over persoonlijk leiderschap zijn we als groep echt naar elkaar toegegroeid. Op een gegeven moment zijn we heel diepgegaan met z’n allen en dan merk je dat je elkaar vertrouwt. We hebben mooie gesprekken gevoerd samen. Ik vond het mooi hoe het ging. Dan zit je als manager nog even op je laptop of je telefoon iets te doen voor je werk voordat de les begint en gaat docent Henk van der Honing gewoon zitten zonder iets te zeggen. Een voor een klapt iedereen zijn laptop dicht en stopt zijn telefoon weg tot het helemaal stil is. Dan voel je de onderlinge connectie zonder iets te vertellen.”

People manager

“Als mens ben ik zeker gegroeid door deze opleiding. Van mezelf ben ik een people manager: ik houd ervan om met mensen te werken. Sinds de opleiding kan ik nu ook het gesprek aangaan als de onderlinge verhoudingen wat stroever zijn. Ik kan me dan kwetsbaar opstellen waardoor de ander zich vrij voelt om open naar mij te zijn. Dat is in zo’n bedrijf als Bolletje best even wennen, want we praten hier niet zo snel over gevoelens. We hebben het liever over input en output. En toch is het soms nodig. Ik heb de handvatten gekregen om dat in mijn werk ook te kunnen.”

Academische invalshoek

“De academische invalshoek was voor mij nieuw. Ik ben gewend om in oplossingen te denken. Dat zit ook erg in onze organisatie: die is praktijkgericht en van snel aanpakken. Ik voel me er prettig bij dat ik nu eerst analyseer wat er aan de hand is, erover nadenk en dan pas iets ga doen. Daardoor ben ik effectiever dan vroeger. Ik vertrouw meer op mezelf en mijn eigen beslissingen.”

Door met de verkorte MBA

“Ik denk dat deze opleiding goed past bij zowel jonge professionals die verder willen komen als bij mensen die al langer bij een bedrijf zitten. Als je ergens meer dan vijftien jaar zit, dreig je vast te roesten in je werk en je denkpatronen. Dan is het een openbaring om een opleiding te doen waarbij je opeens ziet hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Zelf heb ik de drive om mezelf continu te verbeteren en daarom heb ik besloten om de verkorte MBA van AOG School of Management te gaan doen. Dat gaat zeker gebeuren, want voor mij geldt nog steeds dat ik doe wat ik me voorneem. In september ga ik daarmee beginnen.”

Dit interview met Gerrit Leeftink is afgenomen door Marjan Brouwers in opdracht van AOG School of Management. Ook geïnspireerd door het verhaal van Gerrit? Kijk dan op de opleidingspagina van Bedrijfskunde en Leiderschap voor meer informatie.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.