Welk probleem lost Blockchain op?

   Paul Bessems, docent Masterclass Blockchain organiseren voor Managers.

Stel je eens voor dat het verkopen van je huis net zo eenvoudig wordt als het versturen van een email. Grote kans dat je niet direct zou geloven dat dit in de nabije toekomst werkelijkheid wordt. Maar blockchain maakt dit mogelijk, tenminste technisch gezien. Voor een blockchain maakt het niet uit wat er van afzender (A) naar de ontvanger (B) wordt verstuurd: een e-mail, een eigendomsbewijs van een huis, één bitcoin of honderd bitcoins.

Creëer een probleem

Als dit mogelijk wordt, kun je blockchaintechnologie wel als een disruptieve technologie zien. Maar een ontwrichtende technologie ‘werkt’ onvoldoende zonder een probleem dat opgelost moet worden. De Industriële Revolutie is niet begonnen met de uitvinding van de stoommachine. Deze bestond al rond zeventig na Christus. Maar toen was er niet echt een probleem dat kon worden opgelost met de technologie. Het oppompen van water uit de kolenmijnen was wel een probleem, waar de stoommachine kon helpen. Naast een probleem dat opgelost moet worden is het ook belangrijk bewust te zijn van de nieuwe context waar we in leven (van fysiek naar digitaal) waardoor je ook andere organisatiemodellen nodig hebt om vraag en aanbod af te stemmen. Ook blockchaintechnologie alleen zal dus onvoldoende zijn om sociale problemen zoals een lage productiviteitsgroei, privacy, de macht van grote technologiebedrijven, fakework en fakenieuws, op te lossen. Dus niet de hype rond Bitcoin, cryptocurrencies en ICO’s zal ons helpen, maar context en een diep inzicht in nieuwe technologieën en organisatiemodellen kunnen mensen en organisaties ervan laten profiteren.

Wat is Blockchain?
Internet maakt het mogelijk om op een veilige manier een bericht van A naar B te sturen. Maar eigenlijk maak je elke keer dat je een bericht verzendt een kopie. Als A een email naar B verstuurt, komt deze in de ‘out-box’ van A en in de ‘in-box’ van B. We vinden het prima om informatie te kopiëren. Je kunt zelfs honderd cc-tjes sturen. Maar wanneer A aan B en C ieder twintig euro moet betalen en een foto maakt van een twintig euro biljet en deze naar B en C mailt met de boodschap: ’Voldaan’, dan zullen B en C waarschijnlijk zeggen: ‘Dat is niet goed’.

We vinden het niet goed om geld te kopiëren, of meer algemeen: waarden zoals het eigendomsbewijs van een huis. En de ontvanger wil waarschijnlijk ook weten of de afzender wel de rechtmatige eigenaar is van de twintig euro. Dus in principe voegt Blockchain twee belangrijke functies toe aan internet dat al beveiligd transport van A naar B in haar TCP/IP protocol heeft. Deze twee extra functies zijn: aantonen dat de verzender de eigenaar is van de waarde en ervoor zorgen dat deze waarde maar één keer overgedragen wordt. Een Blockchain beveiligt deze drie belangrijke kenmerken voor waarde-transacties. Transacties worden vervolgens op meerdere plaatsen niet-muteerbaar vastgelegd zodat je achteraf niet iets kunt ‘ontgebeuren’.

Welk probleem lost het op?
Blockchain kan dus worden beschouwd als de volgende fase of een extra laag op internet. We noemen Blockchain ook wel het internet van waarde of vertrouwen. Op dit moment organiseren we vertrouwen op een heel dure, niet schaalbare en complexe manier: met geld, contracten, wetten, formulieren en lokale boekhoudingen. Door deze complexiteit ontstaan bureaucratieën en groeit onze productiviteit onvoldoende mee met onze uitgaven voor welvaart en welzijn. Blockchain is een manier om vertrouwen schaalbaar te organiseren en te programmeren. Verouderde manieren van vertrouwen organiseren uit de fysieke context zullen stap voor stap vervangen worden als onderdeel van de digitale transformatie waar we midden in zitten.

Tot slot
Toen internet begon kon niemand zich voorstellen dat het ooit mogelijk zou zijn Spotify te gebruiken. Dus internet afrekenen op het idee dat het een middel is om de brief te vervangen door email is net zo absurd als te stellen dat bitcoin weinig maatschappelijke problemen zal oplossen. Dat het verkopen van je huis even gemakkelijk wordt als het versturen van een email klinkt misschien nog idealistisch, maar zoals Halfdan Mahler, voormalig directeur World Health Organization ooit zei: “What sounds idealistic today, becomes realistic tomorrow”. Maar van ‘vandaag’ naar ‘morgen’ is een lange en moeilijke weg waar leiderschap en management een belangrijke rol kunnen spelen. Het is belangrijk dat ze de tijd nemen om probleem, context en technologie te doorgronden alvorens de vraag te beantwoorden wat je met de nieuwe technologie kunt? Dus leiderschap is een belangrijke stakeholder in Blockchain en het grote geheel: digitale transformatie. Handel je pro- of reactief? Word je ambassadeur of tegenstander van verandering? Ben je bereid een stuk autonomie op te geven en geloof je in decentrale besluitvorming? Eén ding is duidelijk: leiderschap en management moeten fundamenteler gaan innoveren dan tot ze toe nu toe gedaan hebben vooral met betrekking tot het gebruik van traditionele organisatiemodellen zoals de hiërarchie.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.