Terugblik Vooruit Denken

Op donderdag 10 december opende De Sparrenhorst in Nunspeet haar deuren voor een nieuw evenement: “Vooruit Denken, uw volgende stap in visie en leiderschap”. Met 120 deelnemers, 14 kerndocenten en alle studieadviseurs en ontwikkelaars van AOG School of Management was het meteen volle bak. Twee keynotes, vijf parallelle flitscolleges en een walking diner in kerstsfeer brachten alle deelnemers tot elkaar in betekenisvolle ontmoetingen.

Vanuit AOG School of Management kijken we terug op een bijzonder en een geslaagd evenement. Bijzonder, omdat een lang gekoesterde wens werd vervuld; we organiseerden een evenement waarin al onze programma’s en leergangen onder de aandacht werden gebracht. Geslaagd, omdat nieuwe contacten nader kennis met ons maakten en bekenden met elkaar en hun docenten konden bijpraten.

Nieuwe ontwikkelingen
We startten met een inleiding door Annelieke Achterberg, directeur van AOG School of Management. Zij belichtte de innovatiekracht van onze organisatie en benoemde een aantal ontwikkelingen in ons aanbod. De Ecademy, de online extensie die stap voor stap bij alle onze programma’s wordt ontwikkeld bijvoorbeeld. Of de komst van MOOC’s (Massive Open Online Courses), een nieuwe gratis online leervorm. De eerste MOOC over robotisering en de toekomst van werk start half december 2015. Inschrijven kan hier.

Philip Wagner
Philip Wagner, hoogleraar global economy & gouvernance en programma directeur bij AOG School of Management, nam de deelnemers vervolgens mee in een bespiegeling over ‘Het belang van de leervraag bij talentontwikkeling en permanente educatie’ (pdf van presentatie). In een bij vlagen onnavolgbaar en dan weer hilarisch betoog nam hij de luisteraar mee langs uitspraken als: ‘leiderschap is de kunst van het niet weten en daarvan niet in paniek raken’, ‘drive en mentaliteit is veel belangrijker dan talent bij het ontwikkelen van jezelf’ en ‘om vooruit te gaan moet je eigenlijk terug naar wie je was’. Zijn conclusie was even bemoedigend als verplichtend: ‘Geleerde mensen gaan de confrontatie met zichzelf aan en ontwikkelen daarbij het vermogen om verder te komen. Hun zelfonderzoek en zelfconfrontatie is permanent en onomkeerbaar…’

Flitscolleges
Het programma vervolgende met vijf flitscolleges onder leiding van toonaangevende kerndocenten uit de vijf themavelden van AOG School of Management. Dit leverde zeer persoonlijke en inspirerende colleges op. Geen traditionele leeropstellingen, maar feestelijk versierde ruimtes met  stoelen in een kring. De docent voor de flipover, die de deelnemers vanuit zijn passie meeneemt in zijn verhaal of aan de hand van één foto zijn deelnemers tal van confronterende exercities laat ondergaan. Het gebeurde allemaal.

Walking Diner
Het feestelijke hoogtepunt was het Walking Diner. Rond vijf grote statafels en gingen deelnemers in gesprek met kerndocenten en studieadviseurs aan de hand van persoonlijke vraagstukken. Het diner werd in vijf kleine gangen opgediend, zodat het gesprek ook tijdens het diner kon worden voortgezet. Dat leverde boeiende gesprekken op over leerervaringen, leiderschaps- en innovatievraagstukken.

Manon Ruijters
De afsluitende, plenaire sessie werd verzorgd door Manon Ruijters, onderwijskundige en orthopedagoog, adviseur mens en organisatie bij Twijnstra Gudde en docent in de leergang Talent en Organisatieontwikkeling bij AOG School of Management. Aan de hand van de kreet ‘Hoe vertel ik het mijn manager’ (pdf van presentatie), ging Manon in op de professionele identiteit van het individu binnen het geheel van de organisatie. Ingewikkelde materie en modellen buitelden haast over elkaar. Manon verstaat echter de kunst om het meest ingewikkeld ogende model met een enkel woord te duiden.

Editie 2016?
Na deze inspirerende sessie was het tijd voor het welverdiende dessert voor deelnemers, docenten en studieadviseurs van AOG School of Management. Vanuit AOG School of Management kijken we terug op een geweldig event én kijken we uit naar de editie 2016. Houd hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten!

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.