Terugblik ‘Kleurrijk Adviseren en Veranderen’

Felix_MeritisOp dinsdag 9 juni jl. vond het evenement Kleurrijk Adviseren en Veranderen plaats in het prachtige pand Felix Meritis te Amsterdam. De middag stond enerzijds in het teken van het afscheid van Léon de Caluwé en anderzijds van een nieuw begin; de presentatie van het boek van Paul Kloosterboer getiteld  ‘Adviseren vanuit het geheel’. In diverse workshops, gegeven door Leike van Oss, Jaap van ’t Hek, Thijs Homan, Elsbeth Reitsma, Edwin Kaats, Siebke Kaat en Anton de Kroon, Angela Talen, Floris Overveld en Henk van der Steen verdiepten de deelnemers zich in het gedachtegoed van de meester Léon de Caluwé.

Afscheid Léon de Caluwé

Léon de Caluwé, de enige hoogleraar Advieskunde van Nederland, nam na zo’n 20 jaar en 40 uitvoeringen van de leergang Verandermanagement en één uitvoering van de leergang Meesterschap in Adviseren afscheid. Niet alleen van zijn actieve loopbaan als hoogleraar en organisatieadviseur, maar ook van AOG School of Management als docent. Léon kon door onvoorziene persoonlijke omstandigheden helaas niet bij het event aanwezig zijn, maar sprak via een video-opname tot ons.

Boekpresentatie ‘Adviseren vanuit het geheel’

Het nieuwe boek van Paul Kloosterboer, kerndocent van de leergang Meesterschap in Adviseren en tevens promovendus van Léon,  zag het levenslicht. Hij bood het eerste exemplaar van ‘Adviseren vanuit het geheel’ aan zijn collega en goede vriend Marco de Witte aan. “Adviseren is niet meer wat het geweest is. ‘Geef mij uw probleem en ik kom terug met het goede antwoord.’ Die manier van adviseren sterft uit. Adviseren begint nu met zien van alles wat er al is om met een vraagstuk om te gaan. Co-creëren en verbinden. Spannend, leerzaam én veeleisend.” Paul ging tijdens het event in gesprek met deelnemers uit de zaal en met zijn collega’s, waaronder Leike van Oss, Marco de Witte, Elsbeth Reitsma en Siebke Kaat.

Terugblik in beeld en geschrift

Op meerdere manieren hebben we de middag vastgelegd, om zo ook te werken aan ‘A tribute to Léon de Caluwé’. Zo schreef Marco de Witte het blog ‘Spannend Veranderen’: Omarmen en immuniseren’. Daarnaast zijn via Storify alle hoogtepunten van deze middag terug te lezen. Ook zijn er foto’s gemaakt die terug te vinden zijn op de Facebookpagina van AOG School of Management. Tot slot werd de middag op een kleurrijke manier in beeld gebracht door de tekenaars van De Beeldvormers.

Onze dank gaat uit naar alle docenten die een bijdrage hebben geleverd aan het evenement en in het bijzonder naar Paul Kloosterboer, Marco de Witte, Maurits Jan Vink en dagvoorzitter Michiel Nannen.

Wilt u verder denken over de thema’s Veranderen of Adviseren?

Kijk dan eens naar de leergangen Verandermanagement en Meesterschap in Adviseren. Neem voor een vrijblijvend studieadviesgesprek contact op met één van onze studieadviseurs via 088 – 556 1000.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.