Terugblik HR on the Move: Geluk op het werk als heilige graal

HR on the Move - beeldmerk

Op donderdag 12 november werd in samenwerking met USG People in Almere het seminar HR on the Move georganiseerd. De deelnemers werden meegenomen in de wereld van geluk. De rol van HR werd centraal gesteld en vanuit een theoretisch kader gaven diverse inspirerende sprekers antwoord op de vraag wat geluk en mindfulness kan betekenen voor organisaties. Hier een terugblik.

We kijken vanuit AOG School of Management terug op een succesvol seminar. Succesvol, omdat we zo’n 100 enthousiast participerende deelnemers mochten verwelkomen, waarmee de zaal helemaal gevuld was.

Praktijkbespiegeling en Mindfulness op het werk
Commercieel directeur van StartPeople, Michél Schilders, trapte af met een presentatie van een door hun uitgevoerd onderzoek naar ‘Geluk op de Werkvloer’.  In totaal werkten 1.382 flexmedewerkers van Start People mee aan dit onderzoek. Zij gaven een top drie van factoren die bijdragen aan werkgeluk:

  1. Een goede sfeer op het werk (45%)
  2. Fijne collega’s (41%)
  3. Een goed salaris (33%)

Het gemiddelde rapportcijfer voor werkgeluk wordt bekroond met een 7,5. Daarmee concludeerde Michél Schilders dat de flexmedewerkers van StartPeople hun werkgeluk belangrijk vinden en dat zij gemiddeld genomen behoorlijk gelukkig zijn.

Daarna nam dr. Pieternel Dijkstra het woord. Zij gaf een wetenschappelijke bespiegeling op ‘Mindfulness op het Werk’ (pdf). Waar kan je als organisatie rekening mee houden, wanneer je medewerkers wit ondersteunen in een meer mindful-werkhouding?  Mindfulness op het werk is volgens Pieternel een effectieve methode die kan helpen in het bewust omgaan met veranderingen op de werkvloer en de emoties en conflicten die daarmee gepaard gaan. Lees hier het blog dat zij over dit onderwerp schreef.

Parallelle sessies
In vier parallelle sessies kregen de deelnemers de mogelijkheid om op geheel eigen wijze te verdiepen in het thema. Rens de Nobel en Petra Hofstede boden deelnemers de mogelijkheid zelf een meditatiesessie bij te wonen. Ze lieten met behulp van de laatste wetenschappelijke inzichten zien en ervaren dat meditatie enorm krachtig en alles behalve zweverig is.

In een workshop over oerinstincten in het brein, legden Marco Karman en Edwin Kist uit waarom mensen geluk vaak zelf in de weg zitten. Ze gaven praktische handvaten, zodat deelnemers net even anders kunnen waarnemen en reageren, waardoor het geluk toeneemt.

Mieke Bouma gaf een workshop over hoe deelnemers hun hart leren te volgen en zo meer geluk kunnen ervaren in het leven en op het werk. Aan de hand van een drietal vragen kan iemand zijn eigen verhaal vertellen en aangeven welke draak zij moeten verslaan om te komen op de plek die hun gelukkig maakt. Haar presentatie vindt u hier.

Jervis Groeneveld combineerde zijn passie voor muziek met veranderkunde en leiderschapsontwikkelingen. Een aantal deelnemers kregen de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het maken van muziek bijdraagt aan geluk. Zijn presentatie vindt u hier.

De gelukcase voor HR
De dag werd afgesloten door drs. Maurits Bruel. Hij legde het verband tussen geluk op de werkvloer en de rol die HR daarin kan vervullen. Maurits vertelde over Happiness Economics, de wetenschappelijke toepassing van gelukonderzoek in het bedrijfsleven en de maatschappij. Zijn verhaal was gebaseerd op het World Hapiness Report (pdf).

Terugblik in beeld

Tijdens het seminar zijn er foto’s gemaakt die terug te vinden zijn op de Facebook-pagina van AOG School of Management. Ook werd het seminar in beeld gebracht Loko Cartoons. Volg ons op Twitter om een indruk te krijgen van deze tekeningen. Onze dank gaat uit naar alle sprekers die een bijdrage hebben geleverd en naar USG People.

De beschikbare presentaties vindt u op deze pagina. We werken er aan om van alle sprekers toestemming tot publicatie te krijgen. Houd daarom ook in de toekomst deze pagina in de gaten.

Verder denken over deze thema’s
Wilt u na dit event verder op zoek naar verdieping in uw vakgebied? Bent u geïnspireerd en wilt u weten hoe u op deze en andere toekomstige ontwikkelingen inspeelt? Kijk dan eens naar de leergangen HR Strateeg, Psychologie in Organisaties en Talent en Organisatieontwikkeling.

Achter de schermen zijn wij alweer bezig met het plannen van HR on de Move 2016. Houd hiervoor onze website en nieuwsbrief in de gaten!

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.