strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning: verouderd of onmisbaar in de krappe arbeidsmarkt?

In veel organisaties worden strategische cycli korter. Meerjarenplannen maken plaats voor wendbare strategieën, die voortdurend worden bijgesteld. De tijd waarin je vijf jaar vooruit kon plannen lijkt voorbij, zeker in een arbeidsmarkt die krap is én snel verandert. Dat roept de vraag op: heeft strategische personeelsplanning (SPP) in deze context nog wel zin? Of is het een overblijfsel uit een voorspelbaarder tijdperk? 

Waarom strategische personeelsplanning nog steeds (en misschien wel méér) zinvol is

Ten eerste helpt het je om vooruit te kijken in plaats van achter de feiten aan te lopen. Door verder te kijken dan de waan van de dag, ontdek je welke personeelsbehoeften er straks zijn. Zo kun je op tijd werven, opleiden of automatiseren, in plaats van steeds ad-hoc te moeten handelen. 

Daarnaast zorgt SPP voor wendbaarheid in een arbeidsmarkt die krap is en waarin alles snel verandert. Traditionele, statische planningen schieten tekort. Door verschillende scenario’s op te stellen, houd je grip op de toekomst, wat er ook gebeurt. Dat maakt het mogelijk om op elk moment bij te sturen. 

Verder is het belangrijk dat je personeelsplanning niet losstaat van de rest van de organisatie. SPP zorgt ervoor dat HR-beleid aansluit bij de strategie en doelen die de organisatie nastreeft. Of het nu gaat om digitalisering, duurzaamheid of internationale groei: je personele bezetting volgt de koers die je samen hebt uitgezet. 

Tot slot dwingt een krappe arbeidsmarkt tot creativiteit. Het is daarom slim om te kijken naar het talent dat je al in huis hebt en te investeren in hun ontwikkeling. Zo wordt SPP een kompas voor gerichte opleidingen, interne mobiliteit en het versterken van vakmanschap. 

SPP is geen star schema, maar een flexibele manier om vooruit te kijken en je voor te bereiden op wat er komen gaat. Door te werken met verschillende scenario’s, te investeren in interne ontwikkeling en ervoor te zorgen dat je personeelsstrategie naadloos aansluit op de visie van de organisatie, blijf je aan het roer, ook als de omgeving onzeker en veranderlijk is. 

Strategische personeelsplanning als routekaart 

Strategische personeelsplanning is dus niet achterhaald. Het is juist een routekaart kaart die richting geeft in wat komen gaat. In de leergang HR Strategie en Leiderschap neemt Gerard Evers, expert op het gebied van strategische personeelsplanning en HR‑analytics, je een dag mee in dit vakgebied. In zijn boek Strategische Personeelsplanning à la Carte: Van pragmatisch tot professioneel, benadrukt Evers het belang van strategische personeelsplanning, zelfs in tijden van onzekerheid. Hij pleit voor het gebruik van scenario-analyses om effectief te anticiperen op toekomstige personeelsbehoeften. 

“Anticiperen en proactief beleid maken is dan ook het devies. Ook in onzekere tijden. Daarvoor gebruiken we scenario-analyses.” 

De kunst is om het niet te doen ondanks de onzekerheid, maar juist vanwege de onzekerheid. 

Strategische personeelsplanning zorgt ervoor dat je tijdig anticipeert op personeelsvragen. Duurzaam HRM richt zich op oplossingen die goed zijn voor mensen, de organisatie én de maatschappij. In de leergang HR Strategie en Leiderschap neem je niet alleen strategische personeelsplanning onder de loep, maar ontwikkel je ook jouw visie op het belang van duurzame inzetbaarheid van mensen, waarbij je synergie creëert tussen het welzijn en de prestaties van jullie medewerkers.  

Meer weten over de deeltijdopleiding HR Strategie en Leiderschap?

 

De vooruitgang voor zijn?

Blijf geïnspireerd en altijd op de hoogte! Ontvang regelmatig vernieuwende kennisartikelen, uitnodigingen voor (gratis) inspiratiesessies en relevante updates over onze academische opleidingen.