Samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen binnen jouw organisatie?

We werken steeds meer in netwerken en samenwerkingsverbanden. De mensen binnen jullie organisatie snappen de noodzaak ervan en zien de kansen. Tegelijkertijd wordt het samenwerken in deze meer flexibele organisatievormen nogal eens ervaren als een worsteling. Omdat men op zoek is naar houvast in een omgeving waarin er geen vastomlijnde opdracht is, de opgave in beweging is, er geen duidelijke opdrachtgever is en een veelheid van partijen en belangen strijden voor invloed en positie.

Het is dus nog niet zo eenvoudig om dan effectief samen te werken, zicht te houden op wat gaande is, hoe daar op te reageren en de juiste rol te pakken. Of je nu als regisseur of als deelnemer participeert in een netwerk, om een leiderschapsrol succesvol in kunnen vullen, zul je in je repertoire meerdere complementaire kwaliteiten moeten combineren. Bijvoorbeeld door zowel faciliterend als directief te zijn, mensgericht als taakgericht, verbinden als confronterend, je ruimte laat bestaan, maar tegelijkertijd ook grenzen stelt.

In onderstaande praatplaat zijn de kracht, de (on)macht en de dilemma’s die het werken in netwerken met zich mee brengt in beeld gebracht.

Overzichtsplaat: Inspiratiesessie ‘De dilemma’s van netwerkers’

Willen jullie binnen jullie organisatie meer aandacht besteden aan de leiderschapsvaardigheden die nodig zijn om succesvol te functioneren in samenwerkingsverbanden? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Team Studieadvies (06 82 62 89 56 of via het contactformulier) of met Martijn Dijkstra (06-22205739 of dijkstra@aog.nl)

Voor individuele deelname aan de masterclass Regievoering zonder Macht of een leergang Strategisch Programma Management helpen onze studieadviseurs je graag vooruit, ze zijn te bereiken via 088- 5561000 of 06-82664019

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.