Masterclass Creativiteit voor Innovatie

Versterk het innovatief vermogen van jezelf en je organisatie door je creativiteit te ontwikkelen

Zou jij innovatiever willen zijn? Met je afdeling of organisatie sneller willen inspelen op de voortdurende veranderingen in de omgeving? De creatieve ideeën, nieuwe concepten of businessmodellen, als het ware, uit je mouw willen kunnen schudden? Jouw creativiteit ontwikkelen is nodig om wendbaar te blijven, want creativiteit stimuleert innovatie, onze veerkracht om effectief in te spelen op onverwachte uitdagingen én ons werkplezier.

Niveau: Academisch
Opleidingsduur: 3 maanden
Locatie: Centraal in Nederland
Datum: 8 maart 2023
Investering: € 3.350 Hoe te financieren?

Voor wie?

Als leidinggevende of senior professional wordt er regelmatig een beroep gedaan op je oplossend vermogen. Dat gaat je prima af, maar continue veranderingen in de omgeving en de toegenomen complexiteit van vraagstukken maken dat je steeds vaker en sneller nieuwe ideeën moet kunnen oproepen, omdat standaardoplossingen niet meer voldoen. Daarnaast wil je ook graag anderen inspireren hieraan een bijdrage te leveren. Je wilt creatiever kunnen denken, innovatiever worden en realiseert je dat je van je oude denkpatronen moet loskomen om een nieuwe kijk te kunnen ontwikkelen. Door afstand te nemen van de dagelijkse hectiek, routines te doorbreken en een vragende houding te ontwikkelen, creëer je een breder perspectief. Door je eigen kwaliteiten en flow-momenten effectief in te zetten voor creativiteit, presteer je beter in creatieve processen en inspireer je anderen. Zo versterk je het creatieve denkvermogen van jezelf en je team, waarmee het innovatieve vermogen van je organisatie een boost krijgt.

In het kort

Compact programma van drie dagen met tussentijdse reflectieoefeningen

Het programma beslaat 3,5 dag verdeeld over 3 maanden. In de eerste module zit een tussenovernachting. De twee andere modules zijn losse dagen, waarvan de derde dag een verdiepingsdag is waarin je jouw nieuwe kijk op het door jou meegebrachte vraagstuk presenteert en reflecteert op het proces dat je hebt doorlopen om tot deze nieuwe invalshoeken te komen. Hiermee ben je niet alleen zelf in staat om sneller tot nieuwe ideeën te komen, maar kun je ook creatieve sessies leiden om anderen te helpen hun innovatiekracht te versterken. In de online AOG Community vind je tussentijdse opdrachten en reflectievragen, tref je mededeelnemers en kun je zelf kennis en inzichten delen.

Na de Masterclass Creativiteit voor Innovatie heb je

 • inzicht in je eigen denkpatronen en oordelen en de vaardigheid om je oordeel uit te stellen, waardoor je een vragende, onderzoekende houding ontwikkelt;
 • begrip hoe creativiteit in het brein werkt, daarmee kun je je brein een handje helpen om out-of-the box te denken en in een creatieve flow te raken;
 • de tools en creatieve technieken om denkkaders bewust te doorbreken en op te rekken, waarmee je ruimte in je eigen denken creëert en je een creatieve sessie kunt leiden;
 • visie op hoe je kwaliteiten en flow momenten gericht kunt inzetten om de creativiteit te vergroten;
 • je creatieve oplossingsvermogen vergroot en zie je sneller kansen. Bovendien weet je de creativiteit bij anderen te stimuleren.

Onze docenten

Programmaleider

Kiki de Jonge

Kiki de Jonge is organisatiepsycholoog en mindfulness-trainer. Naast haar coachingspraktijk werkt zij als assistant professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij zij onderzoek doet naar creativiteit, flow, en coaching. Tevens leidt zij masterstudenten op tot coach voor young professionals.

Het programma

 1. Grote en kleine creativiteit; een groeimindset; flow en goede vragen

  8 en 9 maart 2023
  Creativiteit is niet iets wat buiten onze controle ligt en ons op onverwachte momenten overvalt. We zullen ons er bewust voor moeten inspannen. In deze eerste module krijg je inzicht in hoe creativiteit werkt en welke mindset nodig is om creativiteit tot bloei te brengen.

 2. De waarde van context, patronen en andere perspectieven

  13 april 2023
  Ons brein is eigenlijk niet gemaakt om innovatieve oplossingen te kunnen bedenken. Het heeft een enorm vermogen tot patroonherkenning en daarbij dwingt onze omgeving vaak gewoontegedrag af. Je krijgt meer inzicht in waarom plaats, tijd en sociale context zo bepalend zijn voor creativiteit, maar ook tools en tips hoe je je brein een handje kunt helpen om niet direct in de oplossingsmodus te schieten.

 3. Van creativiteit naar innovatie; een lerende cultuur

  11 mei 2023
  Zonder creativiteit, geen innovatie. Maar creativiteit alleen is niet genoeg. We bekijken creativiteit deze module vanuit het ‘ leiderschap en organisatie perspectief’. Hoe stimuleer je een lerende organisatiecultuur, waarin fouten maken mag en men risico’s durft te nemen? Hoe kun je anderen meekrijgen in nieuwe plannen en ideeën?

Investering

De investering voor deze opleiding is als volgt opgebouwd:

Totaal: € 3350,- vrij van BTW
Lesgeld: € 2950
Accommodatiekosten: € 400

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor uw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

STAP budget

Je kunt voor deze masterclass een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

 

PE punten

Wil je PE punten/EC’s voor je deelname aan dit programma laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven en indien gewenst een bewijs van deelname maken met de PE punten/CE’s erop.

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.