Over de opleiding Strategisch Leiderschap: ‘Het is uitdagend, maar ook inspirerend en enorm leerzaam’

Anne de Vries is de directeur-bestuurder bij Kwartier Zorg & Welzijn in Midden-Groningen. Deze organisatie biedt een breed scala aan welzijnswerk, variërend van jongerenwerk tot ouderenwerk. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de sociale teams die de toeleiding naar zorg coördineren. Onlangs heeft Anne de opleiding Strategisch Leiderschap afgerond.

Hoofd vol met ideeën, theorieën en modellen

Het volgen van deze leergang voelde als een cadeautje voor Anne: “Het was genieten deze zeven modules. Je krijgt ontzettend veel informatie. Na elke lesdag zit je hoofd boordevol met allerlei ideeën, theorieën, modellen en dergelijke. Het biedt een breed palet dat herkenbaar is, maar ik vond dat tegelijkertijd ook inspirerend. Je kunt niet perse met alle theorieën direct iets doen, maar er zit altijd wel iets tussen waar je wat aan hebt en wat je kunt gebruiken, ook in de dagelijkse praktijk. Het model van Freek Peters over contextueel leiderschap heb ik bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor leiderschapsontwikkeling in de organisatie.”

Anne: “Het was dan ook fijn om in de tussentijd met medestudenten te sparren en ook met de vele docenten van verschillende achtergronden. Het is uiteenlopend: van mensen die juist met een creatieve manier bezig zijn met bedrijfsvoering en strategievorming tot mensen die misschien een wat meer conservatieve insteek hadden, of die een meer filosofische inslag hebben of juist een praktisch-pragmatische insteek hadden; eigenlijk komt alles wel aan bod. Dat maakte het voor mij afwisselend.”

“Aan het begin van de opleiding heb ik ook wel gezegd: ik wil me graag weer ongemakkelijk voelen, dat ik dingen gewoon niet weet, dat ik er geen mening over heb of geen idee bij heb. En dat ik uitgedaagd word om niet alleen in conceptueel en strategisch denken te duiken, maar ook mijn eigen visie scherp neer te zetten en toe te lichten,” vertelt Anne. Dat gevoel van ongemak is er zeker geweest, maar het heeft juist de weg vrijgemaakt om te leren. Het heeft mij enorm geholpen bij mijn ontwikkeling in strategievorming, waarin ik echt een enorme groei heb kunnen doormaken.”

Beter perspectief op strategievorming

Anne is op 1 februari met zijn huidige baan begonnen, en deze leergang heeft hem ook geholpen in de voorbereiding hierop. Anne: “Ik merk nu al dat ik ben gestart met een veel beter perspectief op strategievorming voor de organisatie waar ik nu voor werk, dan hoe ik er een jaar geleden voor stond. Het helpt echt, door alles wat aangereikt wordt, de gesprekken die je voert en de manier waarop je wordt uitgedaagd om met al die theorieën je eigen visie te vormen. Tegelijkertijd moet je dat goed kunnen onderbouwen. Dus, alle elementen zitten er mooi in; het is uitdagend en tegelijk inspirerend en enorm leerzaam.”

Als we dit concreet naar de praktijk vertalen; het gaat erom te bepalen wat je als organisatie eigenlijk wilt zijn. Anne: “Wie zijn we als organisatie? Mijn eigen organisatie is een uitvoerende organisatie, maar in mijn visiedocument stelde ik ook de vraag: Willen we dat wel zijn? En als we iets anders willen zijn, wat betekent dat dan? Hoe gaan we dat dan vormgeven? Moeten we ons anders positioneren dan we tot nu toe hebben gedaan? Kernachtig; Hoe willen we als organisatie in de toekomst zijn?”

Anne over de leergang: “Tijdens de leergang wordt er wel wat van je verwacht, dat is absoluut zo. Maar daar ga je ontzettend veel aan hebben. Het is niet alleen de kennis en de inzichten die je opdoet, maar ook de persoonlijke groei die je doormaakt.”

Meer weten over de opleiding Strategisch Leiderschap?

 

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.