Even voorstellen: nieuwe kerndocent Publieke Strategie en Leiderschap
- Nieuws
- 1 januari 2014
Sinds december hebben we met Heinrich Winter een nieuwe kerndocent voor de Publieke Strategie en Leiderschap, de leergang voor leidinggevenden in het publieke domein. We stellen hem graag aan u voor.
Hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, Heinrich Winter geeft in veel opzichten blijk van een lange adem: ‘ik loop graag hard, marathons. En schaatsen doe ik ook. Het liefst op natuurijs, maar met dit zachte winterweer maak ik noodgedwongen m’n rondjes op de overdekte ijsbaan in Groningen.
Als kerndocent zie ik mezelf niet als traditioneel academicus, maar ook als praktijkman. In mijn advies- en onderzoeksbureau Pro Facto kan ik die twee elementen ook al mooi combineren. Ik hou me daar bijvoorbeeld bezig met het in kaart brengen van juridische risico’s door organisaties uit de publieke sector door te lichten. De dynamiek in de publieke sector vind ik heel interessant. Door de politieke context, de daarmee gepaard gaande openbaarheid en transparantie en de snelle maatschappelijke ontwikkelingen waarop de overheid een antwoord moet formuleren, is werken bij de overheid fundamenteel anders dan in de private sector. Hoe ga je als leidinggevende binnen de overheid met die dynamiek om?
We kijken in de opleiding eerst naar wat er allemaal op leidinggevenden en topadviseurs in het publieke domein afkomt. Vervolgens proberen we die complexe werkelijkheid te duiden. Veel verandert snel, maar er zijn aan de hand van verschillende wetenschapsgebieden veel ankerpunten te vinden. Die zoeken we in het staatsrecht, de sociologie, de bestuurskunde en de filosofie. Door deze wetenschapsdisciplines er bij te betrekken, krijgen deelnemers meer inzicht in bijvoorbeeld de slingerbeweging die in het overheidsbeleid zichtbaar is. Denk daarbij aan de verzelfstandiging van de IB-Groep naar de Dienst Uitvoering Onderzoek (DUO). De werkzaamheden werden in de jaren negentig op afstand van het ministerie gezet en georganiseerd in een zelfstandig bestuursorgaan. Enkele jaren geleden zijn de banden met het ministerie weer aangehaald en is DUO een agentschap geworden. Deels was de politieke agenda daarbij bepalend.
We zorgen voor inzicht in de mechanismen en proberen een breder perspectief te creëren, door bijvoorbeeld vergelijkbare trends te bekijken. Dat levert handvatten voor de deelnemers op. En daar gaat het om: verder denken en dan merken dat je je gedachten aan het vormen bent voor je eigen praktijk. Als kerndocent heb ik de mooie taak om al die wetenschapsdisciplines te verbinden. Om de rode draad aan te wijzen als het wel erg complex wordt, om (bijvoorbeeld door docentkeuze) ruimte te creëren voor discussie en gefundeerde kritiek.
Eigenlijk vind ik deze rol ook gewoon passen bij mijn docentschap aan de juridische faculteit. Alleen al op inhoud. De kans is daarom ook aanwezig dat ik oud-studenten tegenkom bij de Public Strategy Course. Het enige verschil met het onderwijs aan de faculteit is dat we nu over en weer van elkaar kunnen leren. En zo is niet alleen de publieke sector in ontwikkeling…
Klik hier voor meer informatie over de Publieke Strategie en Leiderschap >>