
Digitalisering: Bevrijding of Beperking?
- innovatie & digitale transformatie
- 7 mei 2025
Technologische transformatie vereist leiderschap
De verregaande digitalisering van onze samenleving roept een fundamentele vraag op: wat doet dit met onze vrijheid? Het debat hierover is levendig en vaak gepolariseerd. Enerzijds waarschuwen critici voor toenemende controle, surveillance en digitale ongelijkheid. Anderzijds biedt technologie ongekende mogelijkheden om onze autonomie te vergroten. De realiteit? Die ligt, zoals zo vaak, ergens in het midden en vraagt om leiderschap.
Wanneer technologie vrijheid bedreigt
Op het eerste gezicht lijkt digitalisering juist vrijheid te brengen. Meer informatie, meer mogelijkheden om te communiceren, te werken waar en wanneer we willen. Maar wie wat dieper kijkt, ziet ook een keerzijde. Privacy en autonomie staan onder druk nu algoritmes en datasystemen bepalen wat we zien, hoe we worden beoordeeld, en soms zelfs hoe we worden behandeld. Denk aan de toeslagenaffaire. Denk aan gezichtsherkenning, profilering, en de afnemende ruimte voor anonimiteit. Volgens Ciano Aydin, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT Twente en kendocent van onze leergang Digitale Transformaties benadrukt: “Technologie is geen neutraal hulpmiddel. Het beïnvloedt onze doelen, waarden en onderlinge verhoudingen. Dat moeten leiders erkennen én adresseren.”
Ook de digitale kloof speelt een rol. Niet iedereen beschikt over de vaardigheden, middelen of toegang om mee te kunnen doen. Digitalisering die uitsluit, versterkt ongelijkheid en daarmee onvrijheid
Digitalisering als motor van vrijheid?
Toch hoeft technologie geen bedreiging te zijn. Mits bewust ontworpen, kan digitalisering juist bijdragen aan meer vrijheid. Informatie is toegankelijker dan ooit, mensen kunnen zichzelf informeren, opleiden en verbinden. Technologie als emancipatiemiddel.
Digitale platforms geven mensen een stem, sociale bewegingen vinden wereldwijd weerklank online. Van #MeToo tot klimaatprotesten, technologie maakt nieuwe vormen van solidariteit mogelijk. Ook in het werk biedt digitalisering kansen: van hybride werken tot meer autonomie over tijd en plaats.
Maar, waarschuwt Aydin: “Nieuwe technologieën zijn fascinerend, zelfs cool. Maar de vraag is niet of je ze kúnt inzetten, maar waarom je dat zou moeten doen. Wat is het doel? Wat wil je als organisatie bereiken?”
Vrijheid vraagt bewust ontwerp en leiderschap
Digitalisering is geen vanzelfsprekend pad naar vrijheid. Het is een proces dat richting en waarden nodig heeft. Technologie versterkt alleen onze autonomie als we haar actief zo vormgeven. Daarvoor is leiderschap nodig. Leiders die technologie niet als doel op zich zien, maar als strategisch middel dat bijdraagt aan hun missie.
Ciano Aydin: “Als organisaties technologie ondoordacht inzetten in de hoop sneller of goedkoper te worden, gaan ze onderuit. Alleen wie investeert in visie, integratie en mensen, plukt de vruchten.”
Leergang Digitale Transformaties: Van bewustwording naar richting geven
De vraag wat technologie doet met vrijheid is onderdeel van een bredere uitdaging: hoe leiden we onze organisaties door digitale transformatie, zonder mensen te verliezen? De leergang Digitale Transformaties is er voor leiders die technologie strategisch én mensgericht willen inzetten.
Aydin, als kerndocent, neemt deelnemers mee langs de ethiek, impact en kansen van digitale innovatie. “Technologie verandert niet alleen je systemen, maar ook je relaties, rollen en organisatiegrenzen. Alleen met bewust leiderschap behoud je regie.”
In deze leergang werk je aan visie, strategie én draagvlak. Je leert technologie begrijpen als krachtig veranderinstrument, mits je die met zorg inzet. Want digitale vrijheid ontstaat niet vanzelf. Die moet je, als leider, ontwerpen én beschermen.
Meer weten over de leergang Digitale Transformaties?