De merkconjunctuur

Toen ik afgelopen week de Wall Street Journal Europe opende, vond ik op pagina één berichten over verbeterde verkoopcijfers in Engeland, een opleving in Q1 in Duitsland en een prognose van de OESO dat verschillende Europese economieën in de tweede helft van 2012 uit kunnen kijken naar een lichte groei. Hoewel wij nu nog niet helemaal uit de economische malaise zijn, zit er duidelijk verbetering aan te komen. Daarnaast zal het consumentenvertrouwen ongetwijfeld ook snel stijgen.

Ondanks de huidige, moeilijke tijd, merken wij dat merkleiders zich al veelvuldig bezig houden met de voorbereidingen voor de post-crisis tijd. In deze voorbereidingen zien wij twee grote trends waar merken zich op dit moment mee bezig houden. De eerste trend heeft te maken met het fundament van het merk. De vraag of het merkfundament nog steeds relevant is in tijden van vernieuwde drijfveren en een verschoven economische realiteit, is bijzonder actueel.

 

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar de drijfveren van consumenten en hoe deze zijn veranderd, zodat merken hun fundament en propositie hier op aan kunnen scherpen. Daarnaast is in vrijwel iedere sector het concurrentie beeld veranderd en ook dit vraagt om aangescherpte inzichten. Het is daarom nog nooit zo belangrijk geweest om een kristalheldere merkpropositie te formuleren en deze te gebruiken als filter voor alle merkbeslissingen. Dit zal, zelfs voor afgeslankte organisaties, de interne slagvaardigheid enorm verhogen.

 

De tweede ontwikkeling die wij waarnemen is de sterk toenemende vraag naar merkwaardering en de voorzichtige voorbereiding van merken op nieuwe overnames. Er zal het komende jaar nog veel geconsolideerd worden in met name de categorieën die door de crisis hard zullen worden geraakt. Sterke merken zijn echter klaar om hun slag te slaan in binnen en buitenland en bereiden hun merkstrategie hier al op voor. Een geïnformeerde merk-roadmap voor mogelijke integratie, eliminatie, transitie of onafhankelijkheid van overgenomen merken en het bijbehorende portfolio vraagstuk staat bij veel CEO’s op dit moment hoog op de agenda.

 

Volgens de berichtgeving zit het economisch klimaat er al weer wat rooskleuriger uit. Consumenten zullen weer met vol vertrouwen keuzes maken voor bepaalde merkproducten en leidende merken zullen weer op overname pad gaan. Voor beide ontwikkelingen is een sterk merkfundament en een analytisch onderbouwde portfolio strategie van essentieel belang om waarde te creëren.

 

Dit bericht is een bijdrage van Patrick Stal. Patrick Stal is managing director bij Interbrand en tevens als docent actief in de leergang Merkmanagement.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.