
Alumnus Wim van der Meer over de leergang Filosofie in Organisaties
- Filosofie
- 27 mei 2025
Wim van der Meer is Concernmanager bij Waterschap Vallei en Veluwe. In zijn rol geeft hij leiding aan een organisatie die letterlijk en figuurlijk tussen de stromen opereert. Niet alleen van water, maar ook van mensen, regels, systemen en belangen. “En precies daarom had ik behoefte aan een opleiding die me niet nóg meer technieken of structuren bood, maar juist fundamentele vragen stelde.” Hij vond die bij AOG School of Management, in de leergang Filosofie in Organisaties.
“Die eerste blokken voelden als verwarring en dat was precies goed”
Wim herinnert zich zijn start in de leergang nog levendig: “De eerste twee dagen hebben me echt van mijn stuk gebracht. Niet op een vervelende manier, maar juist door de verwarring die het opriep. Ik kreeg een kritische blik op mezelf, op mijn functie, en op de manier waarop we binnen organisaties opereren. Dat was even slikken, maar tegelijk heel waardevol. Je stelt ineens fundamentele vragen: Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wat draag ik écht bij?”
Die reflectieve houding blijkt kenmerkend voor de hele leergang. “De colleges en filosofen die we behandelden zetten je aan tot zelfkritiek én systeemkritiek. En het mooie is: je krijgt allerlei denkrichtingen en perspectieven aangereikt, waarmee je zelf aan de slag gaat. Ik ben bijvoorbeeld Heidegger gaan toepassen op mijn eigen organisatie, het waterschap. Dat leidde tot scherpe inzichten over hoe we onszelf als instituut soms in de weg zitten.”
Denken dat dóórwerkt
Die reflectie bleef niet binnen de muren van het collegegebouw. “Mijn eindopdracht, waarin ik op basis van filosofische inzichten analyseerde waar het schuurt binnen het waterschap, riep vragen op bij mijn collega’s. De manier waarop ik nadacht en reflecteerde op de organisatie heeft me uiteindelijk geholpen om de baan te krijgen die ik nu heb. De opleiding heeft dus niet alleen mijn denken veranderd, maar ook mijn werkpraktijk beïnvloed.”
Wat filosofie hem brengt? “Niet per se antwoorden, maar betere vragen. Vragen die ons helpen om uit onze vaste patronen te stappen. In organisaties zijn we vaak ontzettend doenerig. We nemen besluiten op basis van systemen die soms al decennia oud zijn, zonder ons af te vragen of ze nog kloppen met de wereld van vandaag. Door filosofisch te kijken, stel je vragen als: Wat is dat dan eigenlijk, ‘waterbewust gedrag’? En dan zie je mensen even stilvallen, dat is prachtig, want dan begint het echte gesprek.”
“Je wordt echt even op de kop gezet in je manier van denken”
Leren in ontmoeting
Ook de groepsdynamiek in de leergang heeft diepe indruk gemaakt. “We hadden een diverse groep met ondernemers, beleidsadviseurs en managers. Die verscheidenheid maakte het leerzaam én gezellig. Tot op de dag van vandaag hebben we nog contact via een WhatsApp-groep die nog steeds actief is. Dat zegt veel over de intensiteit en het verbindende karakter van de opleiding.”
Filosofie als levenslange impuls
Inmiddels is Wim zelfs verdergegaan met filosofiestudie. “De leergang heeft echt iets aangezet. Het is goed te combineren met een drukke baan en een jong gezin, maar verwacht niet dat het vrijblijvend is. Je wordt uitgedaagd om echt anders te gaan denken, over jezelf, je werk en de wereld om je heen. En dat neem je mee. In gesprekken, in besluitvorming, in hoe je kijkt en luistert. Het heeft mij en mijn werk fundamenteel veranderd.”
Meer weten over de opleiding Filosofie in Organisaties?