Minke Tromp

5 dingen die je wil weten over het boek Wijsheid in Leiderschap van Minke Tromp

Om je te helpen met stappen zetten in de voor jou relevante richting, schreef  Minke Tromp het boek Wijsheid in Leiderschap. Minke doceert in de leergang Visie op de Toekomst. Haar boek is een gids met vragen, geen antwoorden. Op haar website Bureau voor Toegepaste Filosofie vertelt Minke hoe vragen haar wijs maken. ‘Ik ben filosoof, dus ik weet eigenlijk vrij weinig van hoe dingen werken. Maar waar ik wel veel vanaf weet is de kunst van het vragen stellen. Dat maakt dat ik mensen goed kan helpen met het stellen van de juiste vragen. Erg inspirerend om ‘vol van niet-weten’ in een gesprek te stappen en zo een bijdrage te leveren.’ We zetten een aantal aandachtspunten over het boek voor je op een rij.  

1. Je weet niet wat je niet weet

Mogelijk vergis je je. Ondanks je succes en aanzien. Ondanks je uitzonderlijke vaardigheden en adequate inzet. Waarom? Omdat de kans bestaat dat jouw beeld van de werkelijkheid niet helemaal klopt. Je leerde ooit terecht vertrouwen op je visie, maar daardoor ontgaan je nu dingen, of schat je dingen misschien verkeerd in.

2. Het is allemaal een kwestie van doen

Wijsheidsontwikkeling gaat niet makkelijk en snel. Het is een kwestie van doen, van aanmodderen. En dan de juiste vragen stellen. Het boek helpt je met precies díe vragen.

3. Het geheim van die ene vraag

Minke: ‘In een gesprek kan één vraag alles doen kantelen. Kwartjes vallen, de sfeer verbetert, standpunten verschuiven, men is opgelucht en de juiste beslissingen worden makkelijker genomen. Hoe kan dat nou? Wat is het geheim van die ene vraag? Het antwoord is even belangrijk als simpel: het is de juiste vraag op het juiste moment. Díe vraag is effectief. Andere niet. Maar hoe vind je de juiste vraag?’

4. Dit boek is niet voor iedereen

Het boek laat je vragen stellen die je ruimte geven voor toepassing op de eigen situatie. Als je een leider bent die de voorkeur geeft aan vooraf bepaalde antwoorden en waarde hecht aan standpunten die relevant zijn voor iedere context, dan is dit boek niet voor jou.

5. Mensen die willen reflecteren halen voordeel uit het boek

Volgens Minke is dat helaas een select gezelschap van leiders. ‘Wiens vragen in de praktijk niet altijd zonder meer verwelkomd worden. Toch zijn deze de moeite waard. Neem dit boek daarom met je mee, in de wetenschap een uitzonderlijk betekenisvolle gids aan te schaffen.’

Het verraderlijke van vooruitgang

‘Maar dit boek lost mijn problemen toch niet op?’ zeg je misschien wel tegen jezelf na het lezen van deze 5 punten. Dat kan wel waar zijn. Maar, oppert Minke, hoe kun je problemen het hoofd bieden als je beeld van de werkelijkheid niet klopt? ‘Wat heb je aan praktische tips als ze niet werken in jouw situatie? Vooruitgang is verraderlijk – Het voelt goed, je zet stappen, er is beweging. Maar hoe weet je of het in de goede richting is? En hoe kun je dat nagaan, zonder onnodig tijd te verliezen?’

Wijsheid in Leiderschap helpt je om het juiste perspectief te (her)vinden. Zodat echte duurzame oplossingen zich kunnen aandienen. Het doel is om die ene unieke richting te vinden. Die alleen kan worden bewandeld door jou.

 

Systematisch mogelijke toekomsten verkennen

Nieuwe kennis opdoen over wat technisch en maatschappelijk allemaal kan? Stilstaan bij vragen als wat we doen met al die kennis, hoe gaan mensen en organisaties er mee om en wat vinden we als maatschappij wel en niet verantwoord? Je bent op zoek naar andere invalshoeken om niet alleen te bedenken wat er kan gebeuren, maar ook om te bepalen hoe jij je tot alle vooruitgang wilt verhouden en je visie te vormen over ‘wat willen we dat er gebeurt’.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.