Nieuw boek ‘Water’ van kerndocent prof.dr. René ten Bos

Het nieuwe boek van prof.dr. René ten Bos, kerndocent van de opleiding Organisatie, Zingeving en Ethiek, is verschenen. In Water, een geofilosofische geschiedenis, onderzoekt René ten Bos hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken.

Hij signaleert een voorkeur voor droogte die zijn wortels vindt in het denken van Socrates, Plato en Aristoteles. Sinds die tijd zijn filosofen op zoek naar de vaste grond en doet de wetenschap het liefst aan watermanagement. Ten Bos vindt dit allemaal veel te droog en neemt zijn lezer mee op een fascinerende zoektocht naar een waterig denken.

Citaat uit het boek: ‘Hoerenlopers, smokkelaars, zakkenrollers en messentrekkers houden zich op in de buurt van rivier en zee. Waar water is, is louche en onguur volk. Water, zo denkt de gegoede burgerij, is niet pluis. Water is unheimisch. Water is waar de mensen niet zouden moeten zijn. We zullen in dit boek zien dat dit wantrouwen jegens water reeds in de Griekse filosofie zijn contouren krijgt.’

In de pers

Naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe boek heeft hij een interview gegeven aan de Nijmeegse zender N1 (bekijk hier op YouTube). Daarnaast verscheen een interview in Trouw. Het boek heeft inmiddels al goeie recensies ontvangen:

– ‘René ten Bos hanteert in deze erudiete en aangrijpende, hoogst verontrustende geofilosofische geschiedenis een glasheldere betoogtrant.’ Atte Jongstra in NRC Handelsblad, 4 oktober 2014.

– ‘Het boek is zonder meer origineel en kijkt naar de westerse filosofie vanuit een onverwacht perspectief.’ – Wilfred van de Poll in Trouw, 1 oktober 2014

René ten Bos en AOG School of Management

Wij feliciteren René ten Bos met zijn nieuwe boek en zijn trots dat hij deel uitmaakt van onze faculty! Bij AOG School of Management is hij kerndocent van de opleiding Organisatie, Zingeving en Ethiek. Deze opleiding start op maandag 30 oktober 2014.  Ook is hij hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Van zijn hand verschenen (onder andere): Het geniale dier (2008) en Stilte, geste, stem (2011).

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.