
De Nederlandse Digitaliseringsstrategie: Samen naar een toekomstbestendige digitale samenleving
- Digitale transformatie & innovatie
- 9 juli 2025
AI, automatisering en datagedreven werken bieden enorme kansen op het gebied van efficiënte en productiviteit. Door nieuwe digitale technologieën is de hele wereld dichtbij en zijn er nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en innovatie. Toch zijn het niet de technologieën zelf die het verschil maken, maar de keuzes die beleidsmakers en bestuurders nú maken over hoe ze ingezet worden geven richting aan de digitale overheid van morgen. De vernieuwde Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) legt de lat hoog: digitalisering moet bijdragen aan publieke waarden, vertrouwen, veiligheid én samenwerking. Dat vraagt om visie, leiderschap en het vermogen om technologie te verbinden met menselijke maat en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
In dit artikel lees je wat de NDS concreet betekent, welke prioriteiten zijn gesteld, en wat het betekent voor jou als leider over hoe je nu én straks kunt bijdragen aan een toekomstbestendige digitale samenleving. Want technologie biedt pas echt waarde als ze dienstbaar is aan de mensen, doelen en principes die jouw organisatie drijven.
Wat is de Nederlandse Digitaliseringsstrategie?
De Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), gelanceerd op 4 juli 2025, is het gezamenlijke digitaliseringsplan van rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en publieke dienstverleners. De strategie markeert een duidelijke breuk met het verleden: digitalisering is niet langer iets dat elke overheidslaag of organisatie op eigen houtje oppakt. De NDS wil versnippering tegengaan en werkt vanuit het motto ‘Samen versnellen’. Cruciaal voor economische gezondheid, maatschappelijke opgaven en digitale weerbaarheid.
Wat houdt de Nederlandse Digitaliseringsstrategie in?
Inhoudelijk draait de strategie om zes prioriteiten die direct relevant zijn voor organisaties in publieke én private sector:
Prioriteit 1 – Cloud
De overheid verkent een gezamenlijke, soevereine clouddienst in samenwerking met publieke en private partners. Doel is een centrale marktplaats voor cloudtechnologie, waarbij vitale gegevens niet langer in publieke clouds worden opgeslagen.
Prioriteit 2 – Data
Er komt één overheidsbreed datastelsel met bindende afspraken en standaarden, gebaseerd op het federatief model. Dit helpt knelpunten in gegevensuitwisseling op te lossen en voorkomt toekomstige problemen.
Prioriteit 3 – Artificiële intelligentie
AI wordt ingezet om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken en de publieke dienstverlening te verbeteren. De overheid werkt aan een hoogwaardige AI-infrastructuur met betrouwbare data, open taalmodellen en voldoende rekenkracht.
Prioriteit 4 – De overheid stelt burgers en ondernemers centraal in (digitale) dienstverlening
Digitale dienstverlening wordt eenvoudiger, toegankelijker en pro-actiever, zodat mensen het gevoel hebben met één overheid te maken te hebben. Het uitgangspunt is: altijd de juiste deur, met de dienstverleningsbeleving van burgers en ondernemers als uitgangspunt.
Prioriteit 5 – Versterken digitale weerbaarheid en autonomie van de overheid
De overheid investeert in weerbaarheid, minder afhankelijkheid van externe leveranciers en voorbereiding op crises, zoals cyberaanvallen. Collectieve oplossingen en gezamenlijke oefeningen zorgen voor meer stabiliteit en een robuuste digitale infrastructuur.
Prioriteit 6 – Digitaal vakmanschap en een moderne werkomgeving
Ambtenaren worden toegerust met digitale vaardigheden en een werkomgeving die past bij datagedreven werken. Via een personeelsstrategie en gedeelde ICT-kennis wordt gerichter geworven, omgeschoold en samengewerkt aan een toekomstbestendige overheid.
De strategie benadrukt: technologie moet bijdragen aan vertrouwen, veiligheid en maatschappelijke meerwaarde. De vrijblijvendheid is voorbij, alleen door samen te werken en technologie gericht in te zetten, kunnen we als samenleving wendbaar en weerbaar blijven in een snel digitaliserende wereld.
Wat betekent de Nederlandse Digitaliseringsstrategie voor jou als leider en je organisatie?
De NDS onderstreept dat digitalisering niet alleen een technisch vraagstuk is, maar vooral een strategisch en moreel leiderschapsvraagstuk. Het gaat om het maken van keuzes: over welke technologie je inzet, met welk doel, en op welke manier je publieke waarden borgt in een digitale samenleving. Die keuzes raken alle sectoren, van overheid en zorg tot onderwijs, financiële dienstverlening en bedrijfsleven.
De strategie vraagt om leiders die technologie weten te verbinden met de menselijke maat, die samenwerking zoeken in plaats van versnippering, en die organisaties helpen wendbaar en weerbaar te blijven in een wereld waarin verandering de enige constante is.
In de leergang Digitale Transformaties ontwikkel je precies die visie en vaardigheden.
Je leert technologische ontwikkelingen niet alleen te begrijpen, maar vooral te vertalen naar doordachte, toekomstgerichte strategieën binnen jouw organisatie. Je onderzoekt hoe digitalisering waarde toevoegt, niet alleen in termen van efficiëntie en innovatie, maar ook in termen van vertrouwen, veiligheid en maatschappelijke betekenis.
Of je nu werkzaam bent bij een overheidsorganisatie, in het bedrijfsleven of op het snijvlak van beide domeinen: in deze leergang krijg je inzicht in de bredere impact van technologische ontwikkelingen op mens en maatschappij én aan de samenleving die we daarmee willen bouwen.
bron: Digitale Overheid
Meer weten over de opleiding Digitale Transformaties?