De eerste Groninger Massive Open Online Course

Al ruim 25 jaar zijn wij bij AOG trotse samenwerkingspartner van de Rijksuniversiteit Groningen. De laatste jaren vinden er verschillende verschuivingen in het onderwijs plaats. Zo is de afdeling ESI afgelopen zomer druk bezig geweest aan een innovatief project op het gebied van online onwijs. De eerste Groninger MOOC is van start gegaan.

In navolging van grote internationale onderwijsinstellingen als Harvard, Massachusetts Institute of Technology en Stanford gaat de RUG de eerste Massive Online Open Course (MOOC) voor Groningen aanbieden. Een MOOC is een universitaire cursus die gratis online te volgen is door iedereen.

Onderwijsinstellingen bieden sinds langere tijd steeds vaker vrij te volgen onderwijs aan. Open materiaal van universiteiten is razend populair en videocolleges van populaire professoren trekken miljoenen views. Universiteiten springen hierop in door MOOCs aan te bieden.

Wat is een MOOC?

Een Massive Online Open Course is een gratis, universitaire cursus die voor iedereen beschikbaar is.  In een MOOC volgen deelnemers niet alleen videocolleges, maar krijgen ze ook extra ondersteuning door opdrachten, quizzen, discussiemogelijkheden en extra literatuur. Het onderscheidende aspect van een MOOC is dat de cursus op bepaalde tijden wordt aangeboden. De MOOC kan door tienduizenden studenten tegelijk gevolgd worden. Voorkennis is vaak niet nodig en iedereen kan zich inschrijven.

Na succesvolle deelname krijgt de deelnemer van de MOOC soms een certificaat. Deze certificaten kunnen (nog) niet ingewisseld worden voor ECTS, omdat het moeilijk te controleren is of de cursist echt zelf heeft deelgenomen aan de MOOC. Het certificaat is echter niet waardeloos. Je kunt je gevolgde MOOCs bijvoorbeeld vermelden op LinkedIn of op je cv.

De MOOCs zijn populair: via platforms als Coursera, edX en FutureLearn worden inmiddels honderden MOOCs door legio kennisinstellingen aangeboden.

MOOCs aan de RUG

De eerste cursus van de Rijksuniversiteit ging 15 september van start met de titel: Decison Making in a Complex and Uncertain World. Dertienduizend mensen schreven zich in waarvan enkele duizenden zich inmiddels op het cursus materiaal hebben gestort. De cursus blijft na de eerste zes officiële weken open en online studenten kunnen de cursus daarna afronden wanneer ze willen. Een tweede officiële sessie staat gepland voor januari.

Gratis online onderwijs van de RUG staat nog in de kinderschoenen maar binnenkort volgen aankondigingen van cursussen onder andere op het gebied van “de biologie van het ouder worden” , “introductie tot de Nederlandse taal,” “religie en conflict” en “omgaan met doofstomheid.”

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.