De vooruitgang voor zijn.

Masterclass Creatief op Commando - AOG

Masterclass Creatief op Commando

Een innovatieve kijk op complexe vraagstukken

Geef jij jezelf voldoende ruimte om een nieuwe kijk te ontwikkelen, om daarmee andere kansen te kunnen zien? Wie in zijn denken, vaak onbewust, te veel vast blijft houden aan patronen biedt weinig ruimte om iets nieuws te laten ontstaan. Creativiteit is gelukkig niet zozeer een talent dat je wel of niet hebt, het is te ontwikkelen en te trainen en- met denktools en experimenten- te faciliteren. Innovatief denken wordt daarmee niet een speciale gave die is weggelegd voor een enkeling, maar het kan worden aangewakkerd in de hele organisatie.

Niveau: Academisch
Opleidingsduur: 3 maanden
Start: 18 september 2022
Investering: € 3.350 Hoe te financieren?

Voor wie

De masterclass Creatief op Commando is onmisbaar voor leidinggevenden en senior professionals op wiens oplossend vermogen regelmatig een beroep wordt gedaan. Je wilt makkelijker en sneller nieuwe ideeën kunnen oproepen, omdat standaardoplossingen niet meer voldoen door continue veranderingen in de omgeving en de toegenomen complexiteit van vraagstukken. Daarnaast wil je anderen inspireren hieraan ook een bijdrage te leveren.

In het kort

Stimuleer je creatief oplossend vermogen en dat van anderen

Continue veranderingen in de omgeving en de toegenomen complexiteit van vraagstukken maken dat je steeds vaker en sneller nieuwe ideeën moet kunnen oproepen. Standaardoplossingen voldoen niet meer. Daarom wil je creatiever kunnen denken, zodat je makkelijker tot innovatieve ideeën komt. Daarnaast wil je ook graag anderen inspireren hieraan een bijdrage te leveren.

Creëer een breder perspectief, waardoor je kansen ziet

Je wilt bewust afstand nemen van de dagelijkse hectiek, loskomen van oude denkpatronen en een vragende houding ontwikkelen om daarmee een nieuw perspectief de ruimte te geven. Dit stelt je in staat alternatieve ideeën op te roepen die kunnen leiden tot nieuwe kansen. Hiermee geef je je creativiteit en innovatieve vermogen een boost.

Innovatieve organisaties blijven relevanter, ook naar de toekomst toe

Met de masterclass Creatief op Commando leer je scherper denken, anders kijken en betere vragen te stellen. Doordat je in staat bent ruimte in je denken te creëren, denkkaders te doorbreken en deze bewust op te rekken, groeit je creatieve oplossend vermogen. Bij de dynamisch, complexere uitdagingen komt het er op aan “andere” oplossingen te bedenken: ruimte laten ontstaan om je nieuwe toekomsten te verbeelden, waardoor je sneller nieuwe kansen kunt zien.

Na de opleiding Creatief op Commando

 • heb je inzicht in je eigen denkpatronen en oordelen en die van anderen in jouw organisatie of team;
 • ben je in staat je oordeel uit te stellen, waardoor je een vragende, onderzoekende houding ontwikkelt;
 • weet je hoe je ruimte in je denken creëert en denkkaders bewust doorbreekt en oprekt;
 • weet je hoe creativiteit werkt, daarmee help je je brein om out-of-the box te denken en kun je creatieve technieken toepassen en creatieve sessies leiden;
 • zie je sneller kansen, is je creatieve oplossingsvermogen gegroeid, bovendien weet je de creativiteit bij anderen te stimuleren.

Onze docenten

Programmaleider

Elke Wiss

De programmaleiding van de masterclass Creatief op Commando is in handen van Elke Wiss.

Elke Wiss is theatermaker, praktisch filosoof, trainer en spreker. Zij ontwikkelt trainingen en programma’s in kritisch en creatief denken. Vanuit lichtheid, humor en scherpte is zij in staat om je te confronteren met je eigen denkpatronen en -valkuilen, én je te trainen in het verkennen van andere perspectieven. Recent schreef zij het boek ‘Socrates op sneakers,’ over de kunst van het vragen stellen.

Het programma

 1. Module 1 | Over sigaar denken en koe-kijken

  Deze dag staat in het teken van creativiteit en ons brein. Je krijgt inzicht in hoe creativiteit werkt, waarom ons brein eigenlijk niet gemaakt is om innovatieve oplossingen te kunnen bedenken én hoe je dat brein een handje kan helpen. Je maakt kennis met verschillende praktische tools die je direct kunt inzetten om nieuwe oplossingen voor bestaande problemen te bedenken. Deze tools kun je ook gebruiken voor denksessies in jouw organisatie.

 2. Module 2 | Friskijken en dwarsdenken; van tunnel naar telescoop

  We gaan friskijken en dwarsdenken. Je gaat je eigen standaard denk-perspectief onderzoeken en ontdekt hoe je makkelijk andere perspectieven kunt verkennen en uitwerken. Zo word je steeds leniger in je denken. Door je lenigheid in het hanteren van verschillende perspectieven te ontwikkelen, kom je sneller tot creatieve oplossingen.

 3. Module 3 | Dit hier is geen pijp; kunst afkijken

  Wat doen kunstenaars anders dan ‘normale’ mensen? Hoe kijken zij naar de wereld? Wat kunnen we van ze leren als het gaat over anders denken, anders kijken en nieuwe oplossingen bedenken? Kortom, we gaan de kunst afkijken. In een inspirerende setting presenteer je de uitkomsten van je denkproces over een vraagstuk uit jouw praktijk en staat reflectie hierop centraal.

Investering

De opleiding is opgebouwd uit de volgende kosten:

 

Totaal: € 3.350 vrij van btw
Lesgeld: € 2.950
Accommodatiekosten: € 400 (inclusief hotelovernachting)

Bij deelname aan deze leergang wordt ervan uitgegaan dat de deelnemer zelf de beschikking heeft over een tablet of laptop voor gebruik tijdens de colleges. De prijs is btw-vrij; bovenstaande kosten zijn exclusief literatuurkosten.

Financieringsmogelijkheden

Het volgen van één van onze leergangen levert voordelen voor uw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

Als de werkgever de opleiding betaalt of je bent ZZP’er dan kunnen deze kosten in veel gevallen fiscaal afgetrokken worden.

 

STAP-budget

Je kunt voor deze masterclass een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

 

PE punten

Wil je PE punten/EC’s voor je deelname aan dit programma laten registreren? Neem dan contact op met Studieadvies. Zij kunnen alle praktische informatie geven en indien gewenst een bewijs van deelname maken met de PE punten/CE’s erop.

 

Op zoek naar maatwerk voor uw bedrijf?

We helpen u graag opweg voor een passend opleidingstraject voor uw bedrijf.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.