‘Het einde van klassiek management nadert’ #mom13

Op 28 maart jl. organiseerde AOG School of Management de 12e Masters of Management, rondom het thema ‘Leiderschap en Innovatie.’ Sprekers van dienst waren Philip Wagner en John Rijsman. Organisatieadviseur Jean-Paul de Poorter bezocht het event en schreef er een blog over.

Zonder innovatie geen blijvende ondernemingen, is de overtuiging van Wagner. Omdat elk businessmodel een beperkte levensduur heeft, moeten organisaties steeds nieuwe waarde creëren. En dat valt vies tegen, want innoveren is een onnatuurlijke activiteit die maar weinig mensen beheersen en organisaties al helemaal niet. Mensen zijn namelijk routinedieren die bovendien het liefste doen wat anderen doen.

Dit geldt nog sterker voor organisaties die Wagner ‘uitonderhandelde routines’ noemt. Innovatie vergt daarom routine­door­brekende leiders. Die alleen durven staan. Die bereid zijn veel te vallen en op te staan. Die evengoed kunnen verliezen als winnen. En die – denkend over dingen die er nog niet zijn – volharden, ook al kunnen ze de vragen naar bewijs, onderzoek of draagvlak maar steeds niet beantwoorden. Wil het zwarte schaap nu opstaan?

Een voorwaarde voor innovatie door mensen en organisaties is het durven loslaten van professionalisme en focus. Professionalisme en focus zijn belangrijk, maar niet voor innovatie. Omdat professionalisme en focus, zoals vastgelegd in kwaliteitseisen en protocollen, typische voorbeelden van ‘uitonderhandelde routines’ zijn die prikkelen tot ‘beter van hetzelfde’ en niet tot over de schutting kijken, nieuwe verbanden leggen en zo ‘het ongekende kenbaar maken’. Een andere voorwaarde is oor, oog en respect voor andere zienswijzen.

Passend in de tijdgeest is dat Wagner het einde van het klassieke management voorspelt. De los van de inhoud geïsoleerde managementfunctie met zijn meet- en regelmethoden is een industriële uitvinding, die nadien verder is geprofessionaliseerd, maar die niet langer past bij de continue vernieuwing die van moderne organisaties wordt verlangd. Hiervoor in de plaats schuift de integratie van managementcompetenties in het professionele handelen: De entrepreneurial professional.

Dit stelt nieuwe eisen aan managementopleidingen, want als het klassieke management ten einde is geldt dit ook voor het klassieke ‘management development’. In een snel veranderende wereld is talenten klaarstomen voor een bekende wereld met uitonderhandelde routines voorbij. Het gaat om het aanspreken en vergroten van het adaptatievermogen van talenten. Daarbij is leren niet zozeer een individueel proces, als wel een interactief en gezamenlijk proces van betekenis geven aan data uit eindeloze (digitale) informatiebronnen.


Foto’s van de Masters of Management zijn te vinden op onze Facebookpagina
.

Hieronder een selectie van tweets. Kijk voor alle tweets met de hashtag op deze storify (met dank aan John Lasschuit).  Videomateriaal volgt later.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.