De manier waarop we de realiteit waarnemen, is tegenwoordig eerder een film met veel special effects dan een gezapig theaterstuk. Wat je ervaart zijn door het brein gefilterde en georkestreerde illusies, waardoor je met een zekere balans in contact staat met de wereld.  Of denkt te staan.

‘Je ziet het pas als je het begrijpt’ ( J. Cruijff)

Aan de basis van het waarnemingsvermogen van de mens liggen zintuigen. Ze zorgen ervoor dat je ademt, eet en drinkt. Ze vormen de grondslag van menselijk gedrag en staan aan de basis van alle kennis. Alle informatie bij elkaar helpt ons de wereld waar wij ons in bevinden te begrijpen, zodat wij onszelf verder kunnen ontwikkelen. Gedachten krijgen vorm, emoties komen tot stand en oordelen worden geveld.

Aristoteles had het over vijf zintuigen. Inmiddels zijn het er al veel meer, ervan uitgaand dat elk individueel zintuig een onderscheidende manier heeft om informatie over de wereld en onze plaats erin op te nemen. Waar huizen ze? In hoeverre bent u zich ervan bewust dat u ze heeft? Zijn ze betrouwbaar?

Op 14 december ervaart u tijdens het Vooruit Denkers Festival op welke wijze u uw zintuigen gebruikt, waar ze zitten en in hoeverre zintuigen de schakel zijn tussen leren en emotie. Tijdens hét eindejaarsevent van AOG School of Management kijken we met u terug op uw successen. Aan de hand van uw zintuigen willen we u prikkelen om uw ontwikkelmogelijkheden uit te dagen. We kijken  met u mee naar de toekomst; van u en uw organisatie.

Programma

 

U kunt twee van de vier seminars kiezen, deze seminars duren ongeveer 30 minuten en vinden plaats tussen de twee keynotes.

Uw zintuigen

Uw ogen, de toegangspoort voor beelden. We hechten er veel waarde aan en vertrouwen er sterk op. Iets met eigen ogen zien heeft een hoog betrouwbaarheidsgehalte: ‘eerst zien, dan geloven’.

 

 

 

Smaak en geur trekken vaak samen op als het gaat om het proeven en genieten van eten. Bij een verstopte neus immers, smaakt je eten een stuk minder.

 

 

 

 

Ook geluid beïnvloedt de kwaliteit van wat je tot je neemt. Zo smaakt je cola-light veel bruisender wanneer je opborrelend koolzuur hoort. En zeg nou zelf, welke wijn smaakt niet krachtig en bombastisch bij het beluisteren van Carl Orff’s Carmina Burana?

 

 

 

Voelen, bij uitstek een pleziergevend zintuig. Een geruststellende hand, een vertrouwde nachtzoen. Het gebaar is soms klein, het effect groot.
De tastzin werkt ook beschermend. Nog voordat je kunt bedenken wat er aan de hand is, trek je je hand terug wanneer deze met het vuur van een openhaard in aanraking komt. Ligt dat blokje hout toch nog net verkeerd.

 

 

Keynotes

  • Keynote 1 is prof.dr. Philip Wagner. Hij is directeur van de Wagner Group en hoogleraar Global Economy & Governance aan de Inter-Continental University of the Caribbean. Zijn ervaring en deskundigheid liggen op het raakvlak van economie, bestuur en (maatschappelijk) ondernemerschap.
  • Keynote 2 is prof.dr. Pieter Medendorp. Hij is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van ons brein en cognitie en spreekt over Sensatie in Actie.

Waar en wanneer

Het Vooruit Denkers Festival vindt plaats op donderdag 14 december 2017 in Bilderberg Hotel 't Speulderbos in Garderen.

Aanmelden

De kosten voor dit evenement bedragen € 89. Deelnemers en alumni van AOG School of Management kunnen tegen een gereduceerd aan het event deelnemen. Meld u hier direct aan.