Crisis is voorbij, investeringen zijn nodig!

finance1Misschien merkt u het al een beetje, de crisis heeft z’n langste tijd gehad. De AEX produceert al een aantal weken groene cijfers. Kortom werk aan de winkel. Budgetten voor 2014 moeten weer bepaald worden, dus nu is de tijd om investeringen in te plannen. Als manager moet je het nog wel even afstemmen met je controller en de directie overtuigen.

Budgetten

Natuurlijk zijn de meeste managers bekent met het budgetteren, maar of het hen allemaal even gemakkelijk af gaat, dat is nog maar de vraag. Urenlang cijfertjes bekijken die je soms wel, soms niks zeggen. De hulp inroepen van een controller is vaak een wijze daad. Maar is dat echt zo? Begrijpt u de taal van de controller? Begrijpt u het verschil tussen kosten en uitgaven? Niet zo ingewikkeld? Of: daar is toch de boekhouder voor? Ja.. maar u maakt het budget, u wilt investeringen doen, u wilt extra personeel aannemen. U wilt dit kunnen uitleggen aan de directie en aandeelhouders. U wilt dit meenemen in de strategiebepaling. Wat betekenen economische ontwikkelingen direct of indirect voor bovenstaande zaken. Dit is van belang voor je werkkapitaalbeleid. Waar kun je op sturen?

Investeringen

Om uw strategie of investeringen te kunnen onderbouwen dient u de financiën te begrijpen of in ieder geval de controller te begrijpen. Om het overzicht te houden en om consequenties van uw investeringsbeslissingen goed te kunnen inschatten is het van belang om zicht te hebben in alle krachtenvelden. Wilt u in gesprek met uw klant of leverancier? Opvragen van financiële informatie kan u helpen om prijzen te bepalen of te onderhandelen.

Stragische keuzes
Tijdens de 7e module van de leergang Leiderschap in Management wordt hier ruimschoots aandacht aan besteedt. De deelnemers leren niet zozeer het opmaken van balansen of jaarrekeningen, maar de deelnemers leren ze wel begrijpen hoe die te gebruiken in hun strategische keuzes. Samen met de deelnemers worden hun eigen jaarrekeningen geanalyseerd. Op een begrijpelijke wijze worden deelnemers meegenomen in de intrigerende wereld van de financiën. Het niveau blijft hoog en ook de deelnemers die begenadigd zijn met goede financiële kennis zullen leren hoe het management bepaalde keuzes maakt.

Naast inzichten in financiële keuzes geeft de leergang ook inzicht in thema’s als HRM, Marketing en Organisatieontwikkeling. Of meer conceptuele thema’s als leiderschap en besturingsfilosofieën. Dit alles levert een goed overzicht van de verschillende krachtenvelden waar de general manager mee in aanraking komt. De toegevoegde waarde van de leergang Leiderschap in Management zit in de integrale benadering van al deze thema’s.

Dit bericht is een bijdrage van Eric Buffinga. Eric Buffinga is programmamaker bij AOG School of Management en vanuit die rol verantwoordelijk voor de leergangen HR-Strateeg, Public Strategy Course, Leiderschap in Management, en Lean in de Zorg.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.