Brigitte Niemeijer over Bedrijfskunde en Leiderschap

Brigitte Niemeijer, directiesecretaris provincie Groningen

Na jarenlang bestuursadviseur en/of woordvoerder te zijn geweest bij diverse overheidsorganisaties werd Brigitte Niemeijer vorig jaar directiesecretaris bij de provincie Groningen. Voor haar een aanleiding zich eens goed te verdiepen in de organisatiekant van haar werkgever. Daarom heeft ze afgelopen jaar de leergang Bedrijfskunde & Leiderschap gevolgd bij AOG School of Management. “Ik wilde graag goed onderbouwd mee kunnen praten.”

“Als ik voorheen een begroting of een begrotingsstuk voor mijn neus kreeg, keek ik er niet of nauwelijks naar. Dat was een van de dingen die ik hoopte te gaan begrijpen toen ik begon met deze leergang. Het vak Financial Accounting was bijvoorbeeld helemaal nieuw voor me. Het leuke is dat ik er het hoogste cijfer voor haalde.”

Adviseren aan het management
Daarnaast kwamen er uiteraard diverse andere zaken aan bod. Hoe werkt een manager? Hoe werken organisaties? Of hoe zit het met de veranderende positie van de overheid? “In Groningen is drie jaar geleden een nieuw college van start gegaan dat een heel andere bestuurscultuur heeft geïntroduceerd. Het college wil meer in de samenleving staan, maar dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het vraagt heel wat van iedereen om mee te bewegen. Nu ik me verdiept heb in die materie, merk ik dat ik over dit onderwerp goed kan meepraten en kan adviseren aan het management. Ik zie nu ook de blinde vlekken in de organisatie, zoals dat de provincie amper gebruik maakt van marketinginstrumenten.

Nieuwe loopbaanmogelijkheden
“Het mooie is ook dat je mensen ontmoet uit allerlei verschillende hoeken. Je bent als het ware één grote familie en krijgt echt een band. Zo’n leergang opent op die manier zeker deuren op zowel de korte als de lange termijn. Heel nuttig. En door de opleiding ga je ook anders naar jezelf kijken en zie je weer andere mogelijkheden in je loopbaan.”

De juiste vragen stellen
“Bij bijna elke module kregen we te horen dat we zouden leren om de juiste vragen te stellen. Ik moet zeggen, dat klopt helemaal. Ik spreek regelmatig management hoofden en nu ik weet waar het over gaat, waar ’t knijpt, kan ik de goede vragen stellen. Of de huidige systemen en processen nog wel passen bij de sturingsfilosofie bijvoorbeeld.”

Zelfontwikkeling
“De afgelopen jaren heb ik veel aan zelfontwikkeling gedaan en ik vond het heel goed om nu eens cognitief bezig te zijn. Ik merkte dat ik studeren echt leuk vind, ondanks mijn volle baan en een gezin met jonge kinderen. Ik heb ooit geschiedenis gestudeerd, waarin vakken als marketing geen plek hebben. Daarom is dit een goede aanvulling op zo’n specifieke opleiding. Alle aspecten die in een organisatie voorbijkomen, worden behandeld. Je kunt er echt mee aan de slag. Als je meer wilt weten over hoe een organisatie wordt gestuurd, over hoe je de doelen bereikt, dan is dit een heel solide opleiding.”

Wilt u meer informatie over de leergang Bedrijfskunde en Leiderschap? Neem dan contact op met opleidingsadviseur Ronald Hellinga, hellinga@aog.nl of telefoonnummer 088 556 10 57.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.