Terugblik: Slagkracht! | Organiseren = Veranderen

De sfeer zat er direct al goed in; woensdagmiddag bij het Slagkracht event in Naarderbos. Na een stormachtige heenreis en warm ontvangst, namen de circa honderd aanwezigen plaats in het virtuele bos. Michiel Nannen; kerndocent van AOG School of Management en dagvoorzitter deze middag, wilde èn kreeg veel interactie. En dat begon zo:

Nadat Michiel kort en bondig het thema van de middag uiteenzette, introduceerde hij Hester Duursema als eerste spreker. Hester is gepromoveerd op het thema Strategisch Leiderschap, ze is directeur van Koninklijke BLN-Schuttevaer en daarnaast- zo vulde hij aan; trotse moeder van twee kinderen. ‘Hoe combineer je dat toch allemaal Hester?’ vroeg Michiel. Voordat Hester iets kon zeggen, reageerde een dame uit het publiek en ontstond er een korte maar levendige discussie die schaterlachend werd afgesloten. Het was een offtopic discussie maar zette de toon voor de rest van de interactieve middag.

Hester beet het spits af met een pleidooi voor gedeeld leiderschap. Ze vertelde over de spin en de zeester, als analogie voor de centraal- versus de decentraal georganiseerde organisatie. In de huidige maatschappij zien we steeds meer aandacht voor gespreid leiderschap en zelforganiserend vermogen binnen organisaties. Deze ‘zeester organisaties’ benutten de kracht van tegenpolen en blijken goed in staat om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Hester vervolgt haar verhaal door te stellen dat organisaties altijd in onbalans zijn en zet uiteen welke krachten een rol kunnen spelen. Haar advies: ‘Hanteer een ‘en-en’-perspectief.  In een tijd van razendsnelle verandering, heb je verschillende leiderschapsstijlen binnen je organisatie nodig om wendbaar te kunnen schakelen. Voorkom OSM (ons soort mensen); ga voor diversiteit.’

Het spreekstokje werd overgenomen door Dave van Mourik van SenseGuide, die ons meenam langs voorbeelden van doorgeslagen datafocus. Directies richten zich voor besluitvorming te sterk op cijfers zonder oog te hebben voor het verhaal erachter. Dave vertelt over een praktijkcase op Texel met ‘de uitrol van de slimme meter’ en vervolgens over een internationaal project voor de voedselveiligheid in Bangladesh. Door verhalen te verzamelen en deze gezamenlijk met actoren uit het werkveld betekenis te geven, werden baanbrekende resultaten bereikt. Zijn devies: ‘Staar je niet blind op data. Kijk vanuit een breed perspectief naar het probleem of de uitdaging. Reflecteer met belanghebbenden zoals je klanten, collega’s, leerlingen, patiënten en burgers. Maak geen gebruik van vragenlijsten maar verzamel verhalen.’ In de voorbeelden werd vervolgens een aanpak gepresenteerd waarbij menselijke interpretatie van verhalen gecombineerd wordt met interpretatie van computer algoritmen. Een innovatieve combinatie van een narratieve benadering en sensemaking.

De derde spreker, Pieter-Jan Varekamp, directievoorzitter Univé Stad en Land voerde ons langs zijn ervaringen met het creëren van een slagvaardige bedrijfscultuur. Pieter-Jan is voorstander van een duidelijke structuur met veel ruimte voor eigen initiatief. ‘Fouten maken mag, leren moet.’  Zijn praktijkvoorbeeld was het ingrijpende, complexe integratieproces dat hij heeft geleid tijdens de fusie van de Friesland Bank met de Rabobank. Hoe zorg je als directie, ten tijde van grote veranderingen, onzekerheid en ontslagen, voor een productieve positieve werkcultuur? De tips die hij vervolgens gaf werden door enkele deelnemers instemmend ontvangen en meegeschreven. Stof tot nadenken.

Na een korte pauze vervolgde Michiel Nannen de middag met een paneldiscussie aan de hand van  prikkelende stellingen. De spelregel: ‘opstaan bij eens’ en ‘blijven zitten bij oneens’, zorgde voor een energiek programma onderdeel. Ook ging er een microfoonkubus de zaal rond waarbij genuanceerde meningen en boute uitspraken elkaar afwisselden. Het event werd afgesloten door  Hellen van Lienden, sparringpartner voor incompany programma’s,  nodigde de aanwezigen die ‘verder willen denken’ uit voor Academie Permanent en luidde vervolgens de afsluitende borrel in.

Klik hier voor de Diapresentatie van Slagkracht! We kijken terug op een inspirerend en sfeervol event en zien u graag weer, tijdens een leergang, masterclass of volgend event!

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.