Inzetbaarheidspaspoort, onmisbare sleutel tot de wereld van het persoonlijk talent

prof.dr. Rob Vinke

Prof.dr. Rob Vinke, docent in de leergang HR-Strateeg

In een wereld waar de vaste baan verdwijnt, het netwerk van netwerken zich ontvouwt en iedereen ondernemer wordt van het eigen talent mag een inzetbaarheidspaspoort (IP) niet ontbreken.

In een IP staan cruciale feiten over een persoon die een perfect beeld geven van de waarde van het talent, de motivatie en persoonlijkheid. Kortom, een IP geeft een beeld van de unieke kwaliteiten van een persoon en geeft aan wat er met die kwaliteiten kan worden gedaan. Het IP bevat een actueel overzicht van de geleverde prestaties, de waarde ervan en de betrokken instanties die de prestaties hebben vastgesteld en beoordeeld. Bovendien bevat een IP een overzicht van de vraag naar en de feitelijke inzetbaarheid van het talent op zowel klus-, organisatie-, regio- als landelijk- en wereldniveau. Bijzonder ook dat is aangegeven wat er gedaan kan worden om de inzetbaarheid in stand te houden en te vergroten. Dus aanwijzingen voor het aannemen van banen, klussen, stages, coaching en opleidingen.

Nu worden we nog geconfronteerd met de ruïnes van de industriële samenleving, waarin het talent van mensen wordt vermorzeld in geldmachines. Klassieke arbeidsplaatsen, oude zekerheden, dikke kleilagen van onderwijssystemen verdwijnen en wie nog naar pensioen verlangd heeft het verkeerde beroep gekozen. Krampachtig houden veel instanties, politieke partijen en overheden denkbeelden in de lucht die de spruitjeslucht van de jaren vijftig van de vorige eeuw ademen. Met je rug naar de toekomst bestaat er slechts verleden.

In de dynamische wereld van het netwerk van netwerken bestaat Human Resource Management niet meer, maar is er sprake van een Menselijke Maat Benadering waarin de ondergeschikte medewerker een gelijkwaardige samenwerker is geworden. De onbeperkte technologische en communicatieve ontwikkelingen worden niet langer tegengehouden en tegengewerkt door de oude belangenpartijen, maar juist met veel energie gestimuleerd. Naast de verfijning van de meeleesbril en het interactieve polscommunicatiestation komt er een persoonlijke oorchip op de markt die in staat is direct te communiceren en te vertalen. Daarmee verdwijnen talige problemen wereldwijd en kunnen zo direct als mogelijk continue boodschappen worden ontvangen van aanbieders van klussen en opleidingen waarmee de inzetbaarheid en marktwaarde van het persoonlijk talent worden bevorderd.

Zo zijn we op het punt dat iedereen een persoonlijk verdienmodel optimaal in stand kan houden en met grote motivatie blijft deelnemen aan het economische verkeer waardoor pensioenregelingen ophouden te bestaan. De nieuwe toekomst is aan het inzetbaarheidspaspoort, anders blijft de toekomst het steeds minder passende verleden.

Deze column is geschreven door prof. dr. Rob Vinke, docent in de opleiding HR-Strateeg.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.