Het Nieuwe Werken heeft zijn doel gemist

Het Nieuwe Werken“Het Nieuwe Werken (HNW) is een visie waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als aanjager gelden voor een betere inrichting en bestuur van het kenniswerk. Het gaat om vernieuwing van de fysieke werkplek, de organisatiestructuur en -cultuur, de managementstijl en niet te vergeten de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager.” (Dik Bijl – Het Nieuwe Werken 2007)

Cultuuromslag

Zoals hierboven beschreven gaat het nieuwe werken over de fysieke werkplek, de organisatiestructuur en –cultuur, de managementstijl en de mentaliteit van de kenniswerker en zijn manager. Anders werken vraagt nogal grote wijzigen binnen een organisatie. Vaak blijven de organisaties steken bij het aanbieden van de mogelijkheid tot flexibel werken en de assets en die daarbij horen, maar de nadruk zou eigenlijk meer moeten liggen op de zachte kant.

Mindset

Er is een andere mindset nodig om ook de zachte kant te organiseren. In veel organisaties (en zeker bij de overheid) is kennis nog macht en is men huiverig om hun kennis te delen. Ook moet het management de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen en sturen op output. Uitzondering op het concept is er voor de functies die tijd en plaatsgebonden zijn.

Relativering

Had de trend ook zijn doel gemist als men was uitgegaan van “Anders Werken” of  “Toekomstgericht Werken”? Sommige organisaties lenen zich gewoon beter dan andere om in te spelen op alle aspecten van het concept “Het Nieuwe Werken.”

Dit bericht is een bijdrage van Bauke van Tuinen. Bauke van Tuinen nam deze stelling in tijdens zijn examen voor het eerste jaar van de Master of Facility Management & Vastgoed.

Op de hoogte gehouden worden?

Elke maand sturen we nieuw gepubliceerde kennisartikelen en houden we je op de hoogte van (gratis) inspiratiesessies en relevante informatie over onze academische opleidingen.